Το Θεατρο του Διονυσου
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το θέατρο του Διονύσου ανήκει στον χώρο του ομώνυμου Ιερού, που καταλαμβάνει μέρος της νότιας πλευράς της Ακρόπολης. Ήταν αφιερωμένο στον Ελευθερέα Διόνυσο, επειδή η λατρεία του είχε εισαχθεί στην Αθήνα από τις Ελευθερές της Βοιωτίας. Θεμελιώθηκε τον 6ο αι. π. Χ. (Πεισίστρατος). Τα σημερινά, όμως, κατάλοιπα οφείλονται στη διαμόρφωση του χώρου από τον Λυκούργο (δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ). Κάθε χρόνο κατά τον μήνα Ελαφηβολιώνα (τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου) γιορτάζονταν εδώ τα Μεγάλα Διονύσια. Οι περισσότερες τραγωδίες και κωμωδίες του 5ου και 4ου αι. π.Χ γράφτηκαν για να ανεβούν στη σκηνή αυτού του θεάτρου, που έφτασε να έχει χωρητικότητα 15.000 άτομα. Τα λίθινα καθίσματα του κοίλου και η λίθινη σκηνή στην πορεία των ετών υπέστησαν ζημιές και ανακατασκευάστηκαν αρκετές φορές. Μετά την εισβολή των Ερούλων (267 μ.Χ.) - γερμανικός λαός, προερχόμενος από την Σκανδιναβία - το θέατρο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συγκέντρωσης της Εκκλησίας του Δήμου. Στα τέλη του 5ου αι. μ.Χ η ορχήστρα μετατράπηκε σε αίθριο παλαιοχριστιανικής κοιμητηριακής βασιλικής. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι. μ.Χ. ξεκίνησαν οι ανασκαφές και η έρευνα. Έκτοτε εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται συνεχώς. Η εικόνα είναι έργο του Γάλλου φωτογράφου και συγγραφέα Felix Bonfils, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από το 1860 και ύστερα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο αντικείμενο απεικονίζεται το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, όπως ήταν περί το 1870. Αποτελεί χρήσιμο υλικό για τα φιλολογικά μαθήματα, όπου διδάσκεται η αρχαία ελληνική γραμματεία, για την Ιστορία, τα Εικαστικά (θέατρο). Η ένταξή του στον ενιαίο πολιτιστικό-αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προσφέρει, επίσης, μια ευκαιρία για δράσεις στο μάθημα της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το ίδιο το μνημείο, λόγω της σημασίας του, θα μπορούσε να αποτελέσει αποκλειστικό θέμα για μελέτη, που ταυτόχρονα θα ήταν και μελέτη της γλώσσας, της σκέψης, των δημοκρατικών θεσμών. Η χρονική απόσταση του αντικειμένου (1870) από αποτυπώσεις παλαιότερες, αλλά και πιο σύγχρονες προκαλεί την κριτική σκέψη και δημιουργεί κίνητρο για έρευνα και κατανόηση.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Drama/Theater in Education (DiE/TiE) Drama/Theater in Education (DiE/TiE)Drama/Theater in Education (DiE/TiE) > Drama/Theatre History Drama/Theatre HistoryDrama/Theatre History
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > action research
constructivist > design-based learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to organize values
psychomotor > to perform confidentially following instructions
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE