Alfred-Nicolas Normand
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας. Οι μετόπες στην δυτική πλευρά παριστάνουν Αμαζονομαχία. Η ζωοφόρος του Παρθενώνα διηγείται ένα πραγματικό γεγονός, τη στιγμή της πομπής και της παράδοσης του πέπλου από τον λαό της Αθήνας στη προστάτιδα θεά Αθηνά, επίσης, στη δυτική πλευρά φαίνεται η ετοιμασία στον Κεραμεικό και απεικονίζονται οι σκηνές προετοιμασίας και μία πλάκα, στην οποία υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος και ένα άλογο, όπου τα χαρακτηριστικά τους είναι εξαιρετικά λεπτομερή και πιστεύεται ότι η πλάκα αυτή είναι έργο του ίδιου του Φειδία. Στο δυτικό αέτωμα, αυτό που ήταν ορατό από τα Προπύλαια, βρισκόταν η διαμάχη μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κατοχή της αττικής γης. Η Αθηνά πρόσφερε το δέντρο της ελιάς και ο Ποσειδώνας έκανε να αναβλύσει θαλασσινό νερό από τον βράχο. Άνθρωποι και θεοί αποφάσισαν πως η Αθηνά είχε κάνει το καλύτερο δώρο και έτσι έγινε αυτή η προστάτιδα θεά της πόλης.
Ο Alfred Nicolas Normand Γάλλος αρχιτέκτων και φωτογράφος, φωτογράφισε την Αθήνα σε ένα περιηγητικό του ταξίδι τη χρονική περίοδο 1851.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Με αφορμή την εικόνα οι μαθητές προτείνεται να διερευνήσουν τον τρόπο κατασκευής του Παρθενώνα και ειδικότερα τη Δυτική πλευρά, αλλά και να ζωγραφίσουν ή να σχεδιάσουν το γλυπτικό διάκοσμο ή να δημιουργήσουν ένα δικό τους. Οι μαθητές μέσα από την αφήγηση του διάκοσμου, να ανακαλύψουν τα αίτια αλλά και τους λόγους κατασκευής του Παρθενώνα. Οι μαθητές θα μπορούσαν να επισκεφτούν τον Παρθενώνα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων του σχολείου για να φωτογραφίσουν, να σχεδιάσουν και να παρατηρήσουν το μνημείο από κοντά. Στο μάθημα της Ιστορίας, θα μπορούσαν να διερευνήσουν ιστορικά την εποχή που κατασκευάστηκε .


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Architecture ArchitectureArchitecture
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Sculpture SculptureSculpture
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > experiential learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE