Castle of Zarnata
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για απεικόνιση του κάστρου της Ζαρνάτας από τα τέλη του 17ου αιώνα. Το κάστρο είναι ένα από τα σημαντικότερα της περιοχής και βρίσκεται πάνω σε λόφο στην ορεινή μεσογειακή περιφέρεια της Μάνης, στο νομό Μαεσσηνίας. Χτίστηκε επάνω σε αρχαία πολυγωνικά τείχη στη θέση της προϊστορικής ακρόπολης. Όσον αφορά την προέλευσή του, οι απόψεις διίστανται. Αλλού αναφέρεται ότι χτίστηκε από Φράγκους, αλλού από Ενετούς και αλλού από Τούρκους. Το 1427, παραχωρήθηκε από τον Θεόδωρο Β’ Παλαιολόγο στον διάδοχό του, Κωνσταντίνο, Δεσπότη του Μυστρά. Το φρούριο κυριεύτηκε από τους Τούρκους το 1460 και οι σημαντικές καταστροφές που ακολούθησαν αφάνισαν τον βυζαντινό οικισμό. Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς κατά την Ελληνική Επανάσταση και σε αυτό πολέμησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Περιβάλλονταν από πολυγωνικό τείχος ύψους 10 μ. και περιελάμβανε έξι πύργους, ενώ στη μέση υψωνόταν μεγάλος πύργος με 6 κανόνια, από τα 51 συνολικά που διέθετε το κάστρο. Σήμερα στο ψηλότερο σημείο του λόφου δεσπόζει ένας τριώροφος πύργος ύψους 15 μ. περίπου και δίπλα σε αυτόν μία πενταώροφη οικία στην οποία διέμεναν οι καπεταναίοι της περιοχής. Η συγκεκριμένη εικόνα προερχέται από το έργο του Vincenzo Maria Coronelli με τίτλο "Description géographique et historique de la Morée, reconquise par les Vénitiens, du royaume de Négrepont et d'autres lieux circonvoisins", το οποίο εκδόθηκε το 1687. Ο συγγραφέας ήταν Ιταλός Φραγκισκανός μοναχός, χαρτογράφος και εγκυκλοπαιδιστής και το έργο του περιλαμβάνει όψεις και κατόψεις των κάστρων και των πόλεων της Πελοποννήσου, των Ιονίων νήσων και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, με σκοπό να καταδειχθεί η πολυτάραχη πολεμική ζωή της Πελοπονήσου κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και των νεότερων χρόνων. Επίσης, το κάστρο μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα μεσσηνιακού κάστρου, αφού είναι ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα κάστρα της Μάνης. Επιπλέον, η κάτοψη του κάστρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης με έναν σύγχρονο χάρτη, κυρίως με τη βοήθεια των διαδραστικών χαρτών του Google Maps.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to respond and participate
psychomotor > to adapt and perform creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
creator: Μποζίνη Θεοδώρα
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΟΖΙΝΗ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
scientific metadata coordinator: Ψυχογυιού Ευαγγελία
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE