Η φωτογραφία του ελαιοτριβείου είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για τη συζήτηση με τους μαθητές του τρόπου παραγωγής του ελαιολάδου σε ένα παραδοσιακό και ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο και να επισημανθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Μπορούν να αναπαραστήσουν σχεδιαστικά ή σε μακέτα τη λειτουργία ενός ελαιοτριβείου και τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου (παραλαβή του καρπού, πλύσιμο των ελιών, άλεση του ελαιόκαρπου, μάλαξη ελαιοζύμης, αραίωση της ελαιοζύμης, καθαρισμός του παραγόμενου ελαιόλαδου από στερεά σωματίδια). Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και να καταγράψουν υγιεινές συνήθειες μαγειρικής και διατροφής με τη χρήση του λαδιού. Προτείνεται ακόμη η επίσκεψη σε ένα ελαιοτριβείο της περιοχής.