Βυρσοδεψειο Ζαφειρακη
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Φωτογραφία του Βυρσοδεψείου Ν. Ζαφειράκη που λειτούργησε από το 1902 στην περιοχή Ταμπάκικα της Χίου. Ειδικότερα παρουσιάζεται μηχάνημα-ξηραντήριο με το οποίο διοχετευόταν ζεστός αέρας, ώστε τα δέρματα να γίνουν πιο μαλακά και επεξεργάσιμα. Βυρσοδεψία είναι η διαδικασία που ακολουθείται με τη βοήθεια τεχνικών και χημικών επεξεργασιών, ώστε τα δέρματα να είναι αδιάβροχα αλλά και να μη σαπίζουν. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα. Τα βυρσοδεψεία λειτούργησαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να είναι άμεση η χρήση του θαλασσινού νερού. Μετά την εκδορά των ζώων το δέρμα τους έπρεπε να αλατιστεί, ώστε να απορροφηθεί η υγρασία του και να μειωθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τα πρώτα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την κατεργασία των δερμάτων ή αλλιώς για τη "δέψη" των δερμάτων ήταν ο καπνός και το στέγνωμα στον ήλιο. Η κυριότερη μέθοδος δέψης σήμερα είναι με την τανίνη, μία ουσία που προέρχεται από τη φλούδα δέντρων όπως η ακακία, η καστανιά. Τα δέρματα με τανίνη απορροφούν την υγρασία και γι΄αυτό είναι πιο κατάλληλα για την κατασκευή υποδημάτων.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού μπορούν να περιγράψουν την εικόνα και να υποθέσουν το χώρο από τον οποίο προέρχεται. Προτείνεται να συζητηθεί το επάγγελμα του βυρσοδέψη ή αλλιώς ταμπάκη ως ένα παραδοσιακό επάγγελμα. Με την παρότρυνση του εκπαιδευτικού οι μαθητές μπορούν ατομικά ή ομαδικά να αναζητήσουν φωτογραφικό υλικό και προφορικές μαρτυρίες από το διαδίκτυο κι ακόμη από μουσεία, αρχεία και βιβλιοθήκες στην περιοχή τους για επαγγέλματα που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές είναι δυνατό να αναζητήσουν πληροφορίες για τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα (και στην περιοχή τους όπου είναι εφικτό) από τα τέλη του 19ου αι. και έως τα μέσα του 20ού αι. το είδος των επιχειρήσεων (π.χ. κλωστοϋφαντουργίες, βιομηχανίες χάρτου, βυρσοδεψεία, καπνοβιομηχανίες), τα παραγόμενα προϊόντα, τον αριθμό των εργαζομένων, τα αίτια της ακμής και της παρακμής τους. Μπορούν ακόμη να εντοπίσουν στην περιοχή τους κτήρια που αποτελούν μνημεία της νεότερης βιομηχανικής κληρονομιάς, να διερευνήσουν και να παρουσιάσουν την ιστορία τους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Economy EconomyEconomy
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE