Ελαιοτριβειο - Σαπωνοποιειο - Γεωργαντελλης
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η εικόνα απεικονίζει μια μεταλλική επιγραφή με τη φίρμα των Αδελφών Γεωργαντέλλη και του Γ. Λαγουμίδη για το μαρκάρισμα των σάκων και των κιβωτίων του σαπουνιού. Το ελαιοτριβείο και το σαπωνοποιείο βρίσκονταν στο Πλωμάρι Λέσβου. Η επιγραφή αυτή μπορεί να αποτελέσει υλικό για τη μελέτη της βιομηχανικής δραστηριότητας εκείνης της εποχής και για την κατανόηση της οικονομικής ανάπτυξης της Λέσβου και ευρύτερα της Ελλάδας. Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στο μάθημα της τοπικής ιστορίας ή της Ερευνητικής Εργασίας ή στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος προκειμένου οι μαθητές να μελετήσουν την οικονομία του νησιού αλλά και τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας ο εκπαιδευτικός δείχνει την εικόνα στους μαθητές και τους ζητά να την περιγράψουν. Με καθοδηγούμενο διάλογο, οι μαθητές συζητούν τι σημαίνει βιομηχανική δραστηριότητα, ποιοι λόγοι οδήγησαν στη δημιουργία των ελαιοτριβείων και των σαπωνοποιείων εκείνη την εποχή, ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίες των ανθρώπων που δούλευαν εκεί και πώς η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της Λέσβου συνδέεται με την οικονομία της Ελλάδας. Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν σε ομάδες και να αναζητήσουν και άλλα επαγγέλματα που αποτελούν κλάδους της βιομηχανίας, όπως το ναυπηγείο, να εντοπίσουν σε ποιες περιοχές αναπτύχθηκαν αυτές οι επιχειρήσεις και πώς συνέβαλε η βιομηχανική δραστηριότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα. Επίσης, στο μάθημα της τοπικής ιστορίας ή Ερευνητικής Εργασίας ή στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος, που διατίθενται περισσότερες ώρες, μπορούν να κάνουν επιτόπια έρευνα και να πάρουν συνέντευξη από ανθρώπους που δούλευαν σ' αυτές τις επιχειρήσεις, μάρτυρες, παλαιούς εργάτες και εργοδότες.Είναι σημαντικό οι μαθητές να κατανοήσουν τι σημαίνει βιομηχανική κληρονομιά μελετώντας τους χώρους εργασίας και σε συνδυασμό με τη μελέτη άλλων πηγών, π.χ. εγγράφων, δελταρίων της εποχής, φακέλων και αποδείξεων πληρωμών, αριθμό προσωπικού κ.λπ. να αναδείξουν τις συνθήκες και τους τρόπους ζωής, το εργασιακό κλίμα της εποχής και σιγά σιγά να συνθέσουν την ιστορία του ελαιοτριβείου ή του σαπωνοποιείου. Επίσης, μπορεί να γίνει καταγραφή παραδοσιακών επαγγελμάτων και να διαπιστώσουν οι μαθητές πώς κάποια επαγγέλματα εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλα.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Economy EconomyEconomy
History HistoryHistory
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΟΛΓΑ ΠΑΙΖΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE