Ναος της Ήρας στην Ολυμπια
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας με το ναό της Ήρας και το Νυμφαίο το 1907. Ο ναός της Ήρας είναι δωρικός περίπτερος και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ακριβή χρονολόγηση του. Επικρατέστερη είναι η άποψη ότι ο ναός οικοδομήθηκε περίπου το 600 π.Χ. Στη φωτογραφία εικονίζεται ο ναός πριν την αναστήλωση των 4 κιόνων που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης. Σε πρώτο πλάνο φαίνονται δομικά στοιχεία της βάσης του Νυμφαίου, που κατά τις εργασίες αναστήλωσης τοποθετήθηκαν στη σωστή τους θέση, δίνοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κάτοψης του. Το Νυμφαίο (γνωστό και ως υδραγωγείο του Ηρώδη του Αττικού) ήταν μεγάλη μνημειακή κρήνη και δεξαμενή για το νερό που κατασκευάστηκε το 160 μ.Χ. Η φωτογραφία είναι στερεοσκοπική, μια διπλή δηλαδή φωτογραφική αποτύπωση του χώρου με μια ελαφριά απόκλιση της γωνίας λήψης, έτσι ώστε αν ειδωθεί μέσα από κατάλληλη συσκευή θέασης (στερεοσκόπιο) να δίνει την ψευδαίσθηση της τρισδιάστατης εικόνας.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα της Ιστορίας και της Ιστορίας της τέχνης για θεματικές διδασκαλίες σχετικές με την Αρχαία Ολυμπία, τους αρχαίους ναούς και την κατάσταση διατήρησης των αρχαιολογικών μνημείων συγκρίνοντας με μια πιο σύγχρονη εικόνα του χώρου μετά τις εργασίες αναστήλωσης. Η εικόνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προπαρασκευαστικό υλικό για εκπαιδευτική επίσκεψη στην αρχαία Ολυμπία, όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να ανακαλύψουν το ίδιο σημείο στο χώρο και να φωτογραφήσουν από την ίδια περίπου θέση και γωνία λήψης τα εικονιζόμενα μνημεία όπως είναι σήμερα. Εναλλακτικά, μπορούν να αναζητηθούν σύγχρονες φωτογραφίες του χώρου στο διαδίκτυο και να ακολουθήσει μια συζήτηση για τη σημασία της αναστήλωσης και το αν και πόσο οι εργασίες αποκατάστασης ενός αρχαιολογικού χώρου είναι απαραίτητες και βοηθούν την καλύτερη κατανόηση του χώρου από τον επισκέπτη.
Ως στερεοσκοπική φωτογραφία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στα Εικαστικά ή σε τεχνολογικά μαθήματα στον τομέα των οπτικοακουστικών τεχνών, της ιστορικής εξέλιξης των τεχνολογιών τρισδιάστατης εικόνας και τις οπτικές απάτες (δημιουργία ψευδαίσθησης τριών διαστάσεων).


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Architecture ArchitectureArchitecture
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Audiovisual Arts Audiovisual ArtsAudiovisual Arts
Design & Technology Design & TechnologyDesign & Technology > Production ProductionProduction > Technological evolution Technological evolutionTechnological evolution
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE