Κωνσταντινος Δημαρας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ο Κωνσταντίνος Δημαράς (1904-1992), ήταν Έλληνας φιλόλογος, κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας.Ο Κωνσταντίνος Δημαράς υπήρξε μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού.Το 1935 δημοσιεύει στο περιοδικό Νέα Γράμματα, το δοκίμιο του “Επτά κεφάλαια για την ποίηση”, που θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της λογοτεχνικής θεωρίας στην Ελλάδα. Η ενασχόληση του με την ποίηση εκφράστηκε και με εργασίες πάνω στην ποίηση του Παλαμά, του Κάλβου, του Καβάφη και του Σεφέρη. Το 1951 συμμετείχε στο σχεδιασμό στη σύσταση και στη μετέπειτα πορεία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.Το 1959 συμμετείχε στην οργάνωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως Διευθύνων Σύμβουλος. Ένα απ' τα πιο σημαντικά έργα του αποτελεί “Η Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας”. Το 1982 κυκλοφόρησε το έργο του με τίτλο “Ελληνικός Ρωμαντισμός”, ο οποίος και αναδεικνύει τον Δημαρά ως σημαντικό εκπροσώπο της ελληνικής ιστοριογραφίας. Το 1986 κυκλοφόρησε επίσης η σημαντική μελέτη του για τον ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο που αφορά τη ζωή και το έργο του. Από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Εθνικό ϊδρυμα Ερευνών απομακρύνθηκε από τη χούντα το 1970.Στη συνέχεια αποδέχθηκε πρόσκληση του Πανεπιστημίου Σορβόννης και ανέλαβε την έδρα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και συγχρόνως τη διεύθυνση του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης. Τις θέσεις αυτές διατήρησε έως το 1978, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία. Πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1992, στο Παρίσι, σε ηλικία 88 ετών.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Δημαρά μπορούν να αποτελέσουν πεδίο για δραστηριότητες που καλλιεργούν την κριτική ικανότητα και εμβαθύνουν τη σκέψη των μαθητών/τριών σε τομείς όπως η μελέτη εργασιών του σε συνδυασμό με την ανάγνωση ποιημάτων του Παλαμά, του Κάλβου, του Καβάφη και του Σεφέρη των οποίων ερεύνησε το έργο τους. Το μνημειώδες έργο του “Η Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας” μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοηθημα για τους μαθητές/τριες για τη μελέτη σημαντικών λογοτεχνών και ρευμάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Η απομάκρυνση του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κατά την περίοδο της Δικτατορίας μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την έλλειψη Δημοκρατίας εκείνη τη σκοτεινή περίοδο και για τις συνθήκες που συνετέλεσαν στον αναγκαστικό εκτοπισμό σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων σε ιδρύματα του εξωτερικού.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Streams / Movements Streams / MovementsStreams / Movements
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE