A photograph of Penelope Delta
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι μια προσωπογραφία της γνωστότερης Ελληνίδας πεζογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, της Πηνελόπης Δέλτα. Το απόλυτο μαύρο της βαριάς ενδυμασίας της (φόρεμα, καπέλο, μαντήλα), δείγμα της μεγαλοαστικής καταγωγής της, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το χαρούμενο πρόσωπο, το πλατύ χαμόγελο, τα εκφραστικά, φωτεινά μάτια της και τα πλούσια, μαύρα μαλλιά, που στεφανώνουν το πρόσωπό της. Το χαμόγελο, αν και δεσπόζει επιβλητικά στο πρόσωπό της, αφήνει να αχνοφαίνεται μια θλίψη αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική, εύθραυστη προσωπικότητα της Πηνελόπης Δέλτα, της οποίας το έργο προσανατολίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο παιδικό βιβλίο, στις «διασκεδαστικές αναγνώσεις», όπως έλεγε στον Φ. Φωτιάδη το 1907 προτείνοντάς του έναν διαγωνισμό για βιβλία που διασκεδάζοντας να μορφώνουν.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία της Πηνελόπης Δέλτα, εντασσόμενη σε φύλλο εργασίας, μπορεί να αξιοποιηθεί διδακτικά, ως αφόρμηση στην εισαγωγή/γνωριμία με το έργο της, στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Οι μαθητές, αφού γνωρίσουν τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου της, με την στήριξη και την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, που συνοδεύεται και από δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης ερευνούν, γνωρίζουν και κατανοούν α) τον παιδευτικό στόχο, που είναι έντονος σε όλο το έργο της, β) τον τρόπο με τον οποίο η ιστορική ύλη μετατρέπεται σε δεξαμενή που τροφοδοτεί τη γραφή της και γ) τη σχέση της με τον δημοτικισμό και τους δημοτικιστές. Τέλος οι μαθητές με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας τους και τις γνώσεις που απόκτησαν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολυτροπικό πορτρέτο της πεζογράφου και μαχητικής δημοτικίστριας, όπου εντάσσουν και τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Επίσης η ανάγνωση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας της Πηνελόπης Δέλτα θέτει το ζήτημα του ρόλου των πνευματικών ανθρώπων στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας και ειδικότερα: με ποιο τρόπο συμμετείχαν οι άνθρωποι του πνεύματος (καλλιτέχνες, λογοτέχνες, επιστήμονες) στον αγώνα που έδωσε η Ελλάδα κατά του φασισμού την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; Ποιο αξιακό σύστημα ανέδειξαν και ποια η προσφορά τους στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό; Κατά συνέπεια αξιοποιείται διδακτικά και στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Writer WriterWriter
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΤΣΑΚΗ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE