Ρωμου Φιλυρα, Απο το "βιβλιο της ληθης"
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το ποίημα του Ρώμου Φιλύρα Από το "βιβλίο της λήθης" (1905) είναι δημοσιευμένο στο περιοδικό ‘Ο ΝΟΥΜΑΣ’ (Vol 3, No 153, σ. 7). Ο Ιωάννης Οικονομόπουλος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Ρώμος Φιλύρας το 1903 για την υπογραφή ποιημάτων που δημοσίευσε στο Νουμά. Ως ποιητής τοποθετείται στον κύκλο των λεγόμενων νεορομαντικών ποιητών του Μεσοπολέμου, ανάμεσα στους Λαπαθιώτη, Ουράνη, Καρυωτάκη, Άγρα, Κλέωνα Παράσχο, ενώ επιρροές δέχτηκε από τους παλαιότερους Μαλακάση, Δροσίνη, Γρυπάρη, Πορφύρα κ.ά. Επηρεάστηκε επίσης έντονα από το ρεύμα του συμβολισμού και υπέταξε την τεχνική της γραφής του και τη γλωσσική του έκφραση στην ανάγκη να μεταδώσει τα συναισθήματά του με άμεσα αντιληπτό τρόπο. Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν εβδομήντα ποιήματα που έγραψε στο Δρομοκαΐτειο, ενώ ένα μεγάλο μέρος του έργου του παραμένει αθησαύριστο στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο της εποχής του (Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988). Στο συγκεκριμένο ποίημα αρχίζουν να διαφαίνονται ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του νεορομαντισμού, όπως η φαντασία, η λυρική διάθεση και η μουσικότητα στον στίχο.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τη διδασκαλία της γενιάς του Μεσοπολέμου ή για συγκριτική μελέτη κειμένων διαφορετικού είδους (πεζογραφία – ποίηση) της ίδιας περιόδου. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συγκριτική μελέτη ποιητικών κειμένων διαφορετικών ιστορικών περιόδων και λογοτεχνικών ρευμάτων ως προς τη θεματολογία, το ύφος, τη μορφή, κ.ά. (π.χ. σύγκριση ρομαντισμού – νεορομαντισμού). Εκτός τούτων, μπορεί να αξιοποιηθεί και το περικείμενο του ποιήματος, δηλαδή το συγκεκριμένο απόσπασμα από το φύλλο του περιοδικού ‘Ο ΝΟΥΜΑΣ’, στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας για τη μελέτη των γλωσσικών ποικιλιών και μορφών της γλώσσας, όπως αυτές εκφράστηκαν την εποχή της διαμάχης καθαρευουσιάνων - δημοτικιστών. Επιπρόσθετα, μπορεί να αξιοποιηθεί και σε διαθεματικές δραστηριότητες σχετικές με τη διερεύνηση του περιεχομένου και των ιδεολογικών στάσεων που εμφανίζονται σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής (θεματολογία, περιεχόμενο, μόνιμες στήλες, μορφή των κειμένων ως προς το μέγεθος των γραμμάτων, την επιλογή τυπογραφικών στοιχείων, κ.ά.).


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Literary genres and types Literary genres and typesLiterary genres and types > Poetry PoetryPoetry
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Ρώμος Φιλύρας
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΑΓΚΑ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE