Ο Αρχιεπισκοπος Αθηνων Χρυσοστομος Α'
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Α΄ ή Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (Μάδυτος Ανατολικής Θράκης, 1868 - Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 1938) υπήρξε θεολόγος, θρησκευτικός ιεράρχης, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος σπούδασε στις θεολογικές σχολές της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, των Αθηνών, του Κιέβου και της Πετρούπολης όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας. Διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Σταυρού Ιεροσολύμων και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 23 Φεβρουαρίου 1923, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του (1938). Το 1926 διορίσθηκε ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης Ακαδημίας Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ συνδέθηκε με την αλλαγή του ημερολογίου από το Ιουλιανό (παλαιό) στο (νέο) Γρηγοριανό που είχε υιοθετήσει η πολιτεία. Αρχικά, υπερασπίστηκε την πλήρη αλλαγή του ημερολογίου συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής για τον υπολογισμό του Πάσχα. Ωστόσο, μετά την ανάδειξή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ημερολογίου χωρίς στην αναθεώρηση αυτή να συμπεριληφθεί ο εορτασμός του Πάσχα το οποίο, μαζί με όλες τις εορτές που εξαρτώνται από αυτό, εξακολουθεί να εορτάζεται σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Το παλαιοημερολογίτικο ζήτημα προκάλεσε σημαντικές εντάσεις καθώς αποσχίστηκε ένα σημαντικό τμήμα του ποιμνίου της εκκλησίας επειδή θεώρησαν ότι η αλλαγή του ημερολογίου οδηγεί την επίσημη εκκλησία στην αίρεση του οικουμενισμού. Επίσης το 1928, επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Πατριαρχική Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέκριναν την επέκταση των διοικητικών δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στις «Νέες Χώρες», δηλαδή στα εδάφη που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Κρήτη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου).

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο φωτογραφία του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χρυσόστομου Α’ μπορεί να αξιοποιηθεί ως εποπτικό υλικό σε αναφορές σχετικά με τους θρησκευτικούς ιεράρχες της ορθόδοξης εκκλησίας. Κυρίως, οι μαθητές συνδέοντας με το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου το παλαιοημερολογίτικο ζήτημα, το οποίο προέκυψε την εποχή που κατείχε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, μπορούν να διερευνήσουν, να ερμηνεύσουν και να αιτιολογήσουν τις θέσεις των δύο «αντιπάλων» μερίδων συνεκτιμώντας το ευρύτερο πολιτικό και γεωγραφικό πλαίσιο της εποχής. Το ζήτημα εκτός από την εκκλησιαστική του πλευρά άπτεται και της κοινωνικοπολιτικής καθώς συνδέεται με πολιτικές συμπεριφορές ενώ υπάρχουν όψεις που αναδεικνύουν την πολιτισμική και ιδεολογική διάσταση του θέματος. Οι διερεύνηση των θεμάτων αυτών θα δώσει τα κατάλληλα νοητικά εργαλεία στους μαθητές να κάνουν ερμηνείες για την κοινωνική και πολιτική στάση των οπαδών των δύο ημερολογίων και ενδεχομένως μέσω ενός debate να αναδείξουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους και παράλληλα να ασκηθούν στον επιχειρηματολογικό λόγο.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Religious Education Religious EducationReligious Education > Ecclesiastical History Ecclesiastical HistoryEcclesiastical History > Contemporary historic, geographical and social data Contemporary historic, geographical and social dataContemporary historic, geographical and social data
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΑΡΙΔΟΥ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE