The temple of Olympian Zeus in Athens, 1820
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Σχέδιο του Ιταλού ζωγράφου Simone Pomard από το βιβλίο του «Viaggio nella Grecia fatto negli anni 1804, 1805 e 1806…,» τ. I-ΙI, Pώμη, Vincenzo Poggioli, 1820. Πρόκειται για ένα δίτομο οδοιπορικό, στο οποίο ο Pomard περιγράφει το ταξίδι του στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αι. Στο παρόν σχέδιο, στο οποίο καταδεικνύεται η σχεδιαστική ικανότητα του Pomard, απεικονίζεται ο Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας της Α΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, κατά τη διδασκαλία ενότητας με θέμα την Τέχνη.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Κατά τη διδασκαλία ενότητας που πραγματεύεται την Τέχνη και ειδικότερα τους ρυθμούς των αρχαίων ελληνικών ναών, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει το παρόν σχέδιο ως συμπληρωματικό εποπτικό υλικό. Ο εκπαιδευτικός προβάλλει, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα, σχέδια ή φωτογραφίες αρχαίων ναών διαφορετικού ρυθμού, ώστε οι μαθητές να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ρυθμού. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλεται και το παρόν σχέδιο, στο οποίο απεικονίζεται ο ναός του Ολυμπίου Διός, ο οποίος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ναού σε κορινθιακό ρυθμό. Ο εκπαιδευτικός με κατάλληλες ερωτήσεις βοηθά τους μαθητές να εντοπίσουν τα ιδιαίτερα διακοσμητικά χαρακτηριστικά του κορινθιακού ρυθμού και πληροφορεί τους μαθητές για τον γλύπτη που επινόησε τον ρυθμό αυτό. Σύμφωνα με τον Ρωμαίο συγγραφέα, αρχιτέκτονα και μηχανικό Βιτρούβιο, επινοητής του κορινθιακού κιονόκρανου ήταν ο γλύπτης Καλλίμαχος. Έμπνευσή του αποτέλεσε ένα καλάθι με παιχνίδια που βρισκόταν στον τάφο ενός κοριτσιού στην Κόρινθο και το οποίο σκεπαζόταν από μία τετράγωνη πλάκα. Γύρω από το καλάθι είχαν φυτρώσει άκανθοι ακολουθώντας το σχήμα του. Οι Έλληνες σπάνια έχτιζαν ναούς σε κορινθιακό ρυθμό. Ναοί σε κορινθιακό ρυθμό οικοδομούνται κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κατά την περίοδο αυτή οικοδομήθηκε και ο Ναός του Ολυμπίου Διός (Ολυμπιείον) στην Αθήνα, ο οποίος αποπερατώθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE