Ολυμπια, γυρω στα 1897
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στην εικόνα αποτυπώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας στα τέλη του 20ου αιώνα. Διακρίνεται η Άλτις, ερείπια χτισμάτων αλλά και δύο ανθρώπινες φιγούρες η μία εκ των οποίων ντυμένη με φουστανέλα. Στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, άνθισε το δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον Δία. Η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εκεί γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες προς τιμήν του Δία. Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώ δύο μεγάλοι σεισμοί, το 522 και 551 μ.Χ. προκάλεσαν την οριστική καταστροφή. Στους αιώνες που ακολούθησαν ο χώρος καλύφθηκε από τις πλημμύρες των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου και από τις κατολισθήσεις του Κρονίου λόφου. Η πρώτη ανασκαφή διεξήχθη το 1829 και αποκαλύφθηκε μέρος του ναού του Δία. Η συστηματική έρευνα άρχισε το 1875 και με διακοπές συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σήμερα, παράλληλα με το ανασκαφικό έργο πραγματοποιούνται έργα συντήρησης και αναστήλωσης.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί για να αναδειχθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Η πορεία του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου ακολουθεί την αντίστοιχη πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαία Ελλάδα έως την παύση τους από τον Θεοδόσιο αλλά και την σύγχρονη αναβίωσή τους το 1896. Επίσης, μπορεί να γίνει συσχέτιση του χρόνου λήψης της φωτογραφίας (1897) και της σύγχρονης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (1896).
Η εικόνα μπορεί ακόμα να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν την έννοια "αρχαιολογικός χώρος" και να αναζητήσουν αντίστοιχους χώρους και στην δική τους περιοχή αναδεικνύοντας την αξία τους. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να ασκηθούν οι μαθητές στην παρατήρηση και έρευνα του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου αλλά και στην προετοιμασία μιας διδακτικής επίσκεψης στην Αρχαία Ολυμπία ή σε άλλο αρχαιολογικό χώρο. Τέλος, μπορεί να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη εικόνα για να αναδειχθεί η ανάγκη συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων και το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η πολιτισμική μας κληρονομιά.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 12
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Sports SportsSports
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Culture and Grammatology Culture and GrammatologyCulture and Grammatology
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > inquiry learning
constructivist > experiential learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to pay attention
affective > to organize values
affective > to form and follow a system of values
psychomotor > to perform independently, skillfully and precisely
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΡΗΣ
metadata validator: ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΣΑΚΩΣΤΑ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE