Η εικόνα αυτή παρουσιάζει τον παστεριωτήρα κονσερβών τοματοχυμού στο εργοστάσιο «ΣΑΝΤΟ». Το εργοστάσιο τοματοπολτού ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 στο Μονόλιθο από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «ΣΑΝΤΟ». Είναι το μοναδικό εργοστάσιο τοματοπολτού που λειτουργεί μέχρι σήμερα στη Σαντορίνη. Ανανέωσε μέρος του εξοπλισμού του από δωρεά Θηραίου τοματοβιομηχάνου το 1999, οπότε και επαναλειτούργησε μετά από τη διακοπή εργασίας του το 1998. Το εργοστάσιο τοματοπολτού επεξεργάζεται τα ονομαστά σαντορινιά ντοματάκια με τη σκληρή φλούδα, τη ζουμερή σάρκα, τη γλυκιά και την ελαφρώς όξινη γεύση. Αυτά εμφανίστηκαν στο νησί το 1875, η ποικιλία τους είναι μικρόκαρπη, με χονδρή φλούδα και θαμνώδης, με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της ντοματιάς είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική. Αυτός είναι και ο λόγος που και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν είναι τόσο γευστικός. Η καλλιέργεια γίνεται με το χέρι, αφού η ιδιαιτερότητα του εδάφους δεν επιτρέπει τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται είναι άνυδρο και ηφαιστιογενές και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του προσφέροντας καρπούς γλυκούς και ταυτόχρονα ελαφριά όξινους με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής. Η μικρόκαρπη σαντορινιά και άνυδρη ντομάτα έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο της περιοχής, αρκεί κανείς να ρίξει μια μικρή ματιά στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού όπου θα δει διάσπαρτα παλιά εργοστάσια παραγωγής σαντορινιού τοματοπολτού.