Εργοστασιο τοματοπολτου «ΣΑΝΤΟ», Σαντορινη
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η εικόνα αυτή παρουσιάζει τον παστεριωτήρα κονσερβών τοματοχυμού στο εργοστάσιο «ΣΑΝΤΟ». Το εργοστάσιο τοματοπολτού ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 στο Μονόλιθο από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων «ΣΑΝΤΟ». Είναι το μοναδικό εργοστάσιο τοματοπολτού που λειτουργεί μέχρι σήμερα στη Σαντορίνη. Ανανέωσε μέρος του εξοπλισμού του από δωρεά Θηραίου τοματοβιομηχάνου το 1999, οπότε και επαναλειτούργησε μετά από τη διακοπή εργασίας του το 1998. Το εργοστάσιο τοματοπολτού επεξεργάζεται τα ονομαστά σαντορινιά ντοματάκια με τη σκληρή φλούδα, τη ζουμερή σάρκα, τη γλυκιά και την ελαφρώς όξινη γεύση. Αυτά εμφανίστηκαν στο νησί το 1875, η ποικιλία τους είναι μικρόκαρπη, με χονδρή φλούδα και θαμνώδης, με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της ντοματιάς είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική. Αυτός είναι και ο λόγος που και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν είναι τόσο γευστικός. Η καλλιέργεια γίνεται με το χέρι, αφού η ιδιαιτερότητα του εδάφους δεν επιτρέπει τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται είναι άνυδρο και ηφαιστιογενές και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του προσφέροντας καρπούς γλυκούς και ταυτόχρονα ελαφριά όξινους με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής. Η μικρόκαρπη σαντορινιά και άνυδρη ντομάτα έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο της περιοχής, αρκεί κανείς να ρίξει μια μικρή ματιά στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού όπου θα δει διάσπαρτα παλιά εργοστάσια παραγωγής σαντορινιού τοματοπολτού.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές σε ομάδες των δύο ατόμων αναζητούν πληροφορίες, εικόνες και βίντεο από το διαδίκτυο που συνδέονται με τη λειτουργία ενός εργοστασίου τοματοπολτού. Στη συνέχεια βρίσκουν στο διαδίκτυο και άλλα εργοστάσια της Ελλάδας που παράγουν τοματοπολτό και αναζητούν τους λόγους ύπαρξης αυτών των εργοστασίων στις συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. ύπαρξη τοπικής παραγωγής) και την σημασία τους για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στο τέλος οι μαθητές συζητούν στην ολομέλεια για τους παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση σε λειτουργία ενός εργοστασίου (π.χ. εκσυγχρονισμός μηχανημάτων, ποιότητα πρώτης ύλης, …).


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 20
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
V1.0 (final)
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Economy EconomyEconomy
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE