Τεπελενι στα 1851
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στην εικόνα ο ζωγράφος Edward Lear (1812-1888) αποδίδει με λεπτομέρεια το κάστρο και τα κτίριά του στο Τεπελένι στα 1851. Αριστερά διακρίνεται η Τρεμπεσίνα με τις χιονισμένες της κορυφές. Το ερειπωμένο παλάτι του Αλή Πασά και το τέμενος υποδηλώνουν παλιές ένδοξες ημέρες. Φαίνονται επίσης διακριτικές, ανθρώπινες μορφές, μάλλον αγρότες, να διασχίζουν τον ποταμό Αώο. Το Τεπελένι είναι πόλη του νομού Αργυρόκαστρου στη νότια Αλβανία χτισμένο στην αριστερή όχθη του ποταμού Αώου. Ο Αλή Πασάς γεννήθηκε στο γειτονικό χωριό Χόρμοβο. Το έργο είναι μια υδατογραφία - ακουαρέλα του Edward Lear που το 1847 επισκέφτηκε την πόλη και κατέγραψε τα ερειπωμένα κτήρια. Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε πολλές τοπιογραφίες, κυρίως υδατογραφίες, καθώς και τοπογραφικά σχέδια υψηλής ακρίβειας, καταγράφοντας τις περιπλανήσεις του και εκδίδοντας ταξιδιωτικά κείμενα. Η υδατογραφία ή ακουαρέλα είναι ένα είδος ζωγραφικής στην οποία τα τριμμένα χρώματα, που λέγονται και νερομπογιές, διαλύονται σε νερό κι αναμιγνύονται με μια μικρή ποσότητα στερεωτικού υλικού.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές μπορούν να περιγράψουν με λεπτομέρεια την εικόνα, να αναδείξουν τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται το Τεπελένι και να τη συσχετίσουν με ιστορικά γεγονότα. Η ακμή και παρακμή της περιοχής μπορεί να συσχετιστεί και με την ηγετική παρουσία του Αλή Πασά.
Η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τεχνικής της υδατογραφίας. Επιπλέον, επειδή το έργο αποδίδει με μεγάλη πιστότητα τον χώρο, μπορεί να αξιοποιηθεί για να καταδειχθεί η ανάγκη να αποτυπώνεται ένα τοπίο από το πλέον ενδεδειγμένο σημείο, ώστε να αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητά του.
Σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση για να κάνουν προβλέψεις οι μαθητές για τις αλλαγές που μπορεί να έχουν γίνει στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας μια σύγχρονη φωτογραφία της περιοχής, αναδεικνύουν τις αλλαγές που έχουν γίνει και τις αιτίες που τις προκάλεσαν. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιηθούν μαθητές, που πιθανόν κατάγονται από αυτήν την περιοχή, για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 12
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > War events War eventsWar events
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Image reproduction Image reproductionImage reproduction
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
constructivist > experiential learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to understand
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΡΗΣ
metadata validator: ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΣΑΚΩΣΤΑ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE