Ο Άρειος Παγος στην Αθηνα
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Ο βραχώδης λόφος του Αρείου Πάγου βρίσκεται βορειοδυτικά προ της εισόδου της Ακροπόλεως. Η επωνυμία ‘‘Άρειος’’ συνδέεται με την σημασία του ονόματος του θεού (στην αρχαιότατη ελληνική άρης = φόνος). Ο τόπος θεωρούνταν ως το δικαστήριο στο οποίο ενήχθη ο Άρης από τον Ποσειδώνα αφού φόνευσε τον υιό του Αλιρρόθιο κατά τους μυθικούς χρόνους. Άλλοι αποδίδουν την ονομασία του λόφου στο γεγονός ότι εκεί προσέφεραν θυσία στον θεό Άρη οι Αμαζόνες. Η χρονική αφετηρία της χρήσης του χώρου δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια. Στα χρόνια του Σόλωνος, μεταβλήθηκε σε ειδικό και μόνιμο οργανισμό ενώ όταν στην Αθήνα είχε εγκαθιδρυθεί πλέον δημοκρατικό καθεστώς, ο Άρειος Πάγος διατηρήθηκε ως δικαστήριο που εκδίκαζε αποκλειστικά υποθέσεις φόνων. Στην κορυφή του λόφου σώζεται κυβικός ογκόλιθος σε σχήμα βωμού, ο οποίος ταυτίζεται με τον βωμό της Αρείας Αθηνάς ή με μία από τις δύο έδρες-λίθους, της «Ύβρεως» (δηλ. του κατηγορουμένου) και της «Αναιδείας» (δηλ. του κατηγόρου), όπου κάθονταν οι διάδικοι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας του δικαστηρίου. Στον Άρειο Πάγο, κατά μία εκδοχή, μίλησε στους Αθηναίους το 54 μ.Χ. ο Απ. Παύλος κηρύσσοντας τον Χριστιανισμό.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών. Οι μαθητές ακολουθούν την πορεία του Απ. Παύλου και τις περιοχές που κήρυξε τον Χριστιανισμό. Μελετούν τις ομιλίες του αλλά και τον τρόπο εξάπλωσης της θρησκείας. Αποτυπώνουν την πορεία του σε ηλεκτρονικούς ή έντυπους χάρτες προσθέτοντας τοπικά στοιχεία (φωτογραφίες, τα κείμενα των ομιλιών κλπ).
Το αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διδασκαλία της Ιστορίας και της Μυθολογίας. Η παράδοση για την ονομασία του λόφου έχει διασώσει αρκετές εκδοχές οι περισσότερες από την Μυθολογία. Την περίοδο της αθηναϊκής Δημοκρατίας ήταν τόπος λειτουργίας δικαστικού σώματος και συγκεκριμένα της Βουλής του Αρείου Πάγου οι αρμοδιότητες του οποίου μετά το 462 π.Χ. ήταν η εκδίκαση υποθέσεων φόνων εκ προμελέτης, εμπρησμών και ιεροσυλιών, και αφετέρου θρησκευτικός με αρκετά ιερά.


LEARNER CHARACTERISTICS
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Religious Education Religious EducationReligious Education > Ecclesiastical History Ecclesiastical HistoryEcclesiastical History > Dissemination of Christianity Dissemination of ChristianityDissemination of Christianity
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Social organization and everyday life Social organization and everyday lifeSocial organization and everyday life
History HistoryHistory > Mythology MythologyMythology > Twelve Olympians Twelve OlympiansTwelve Olympians
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
constructivist > action research
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE