Plan of ancient Greek theatre
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Σκίτσο του Barbié de Bocage, το οποίο περιλαμβάνεται στο μυθιστόρημα Voyage du jeune Anacharsis en Grèce, vers le milieu du quatrième siècle avant l’ère vulgaire (Atlas, Παρίσι, Abel Ledoux fils, 1832) του Γάλλου λόγιου και συγγραφέα Jean Jacques Barthélemy (1716-1795). Ο ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας νεαρός Σκύθης, δημιούργημα μυθοπλασίας, που περιπλανιέται στον αρχαίο ελληνικό κόσμο του 4ου αι. π.X., στον οποίο όμως απαντώνται και αναδρομές στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια. Το βιβλίο έγινε «best seller» την εποχή του. Στο σκίτσο καταγράφονται τα μέρη ενός αρχαίου θεάτρου. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι η θυμέλη απεικονίζεται ακριβώς μπροστά από τη σκηνή και όχι στο κέντρο της ορχήστρας. Μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της Δραματικής Ποίησης στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Κατά τη διδασκαλία της Εισαγωγής στη Δραματική Ποίηση, ο εκπαιδευτικός αναφέρεται στα μέρη ενός αρχαίου θεάτρου. Το σκίτσο μπορεί να αποτελέσει αφορμή να εξηγηθεί γιατί η θυμέλη, ο βωμός προς τιμή του θεού Διονύσου, τοποθετείται στο κέντρο της ορχήστρας. Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα, φωτογραφίες από διάφορα αρχαία ελληνικά θέατρα και σκίτσα με τα μέρη του αρχαίου θεάτρου. Προτείνεται να παρουσιάσει το σκίτσο του Barbié de Bocage στο οποίο η θυμέλη απεικονίζεται μπροστά ακριβώς από τη σκηνή του θεάτρου και μάλιστα κολλημένη στην μπροστινή πλευρά της, δίπλα σε ένα σκίτσο στο οποίο η θυμέλη απεικονίζεται στο κέντρο της ορχήστρας. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός θα ζητήσει από τους μαθητές να εντοπίσουν τη διαφορά των δύο σκίτσων. Ο εκπαιδευτικός εξηγεί ότι η θυμέλη προέρχεται από τις διονυσιακές γιορτές, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονταν οι δραματικοί αγώνες. Αρχικά οι δραματικοί αγώνες γίνονταν σε έναν χώρο με κυκλικό σχήμα, στη μέση του οποίου υπήρχε ο βωμός του θεού. Αυτός ο χώρος ήταν ο πρόδρομος του αρχαίου θεάτρου. Όταν ο χώρος του θεάτρου πήρε την τελική του μορφή, η θυμέλη παρέμεινε ως σύμβολο στο κέντρο της ορχήστρας, για να θυμίζει την καταγωγή του αρχαίου δράματος από τη διονυσιακή λατρεία.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Ancient Greek Language and Grammar Ancient Greek Language and GrammarAncient Greek Language and Grammar > Literary genres Literary genresLiterary genres > Dramatic poetry Dramatic poetryDramatic poetry
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE