Ο βασιλιας Κωνσταντινος Α'
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο αποτελεί φωτογραφία του Κωνσταντίνου Α’ της Ελλάδος. Ο Κωνσταντίνος Α΄ (ή ΙΒ΄) (2 Αυγούστου 1868- 11 Ιανουαρίου 1923) ήταν Βασιλιάς των Ελλήνων τις κρίσιμες ιστορικές περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Εθνικό Διχασμό ως τη Μικρασιατική Καταστροφή.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Με το μαθησιακό αντικείμενο οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχονται σε επαφή τόσο στο μάθημα της Ιστορίας όσο και στο μάθημα της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής με το αμφιλεγόμενο ιστορικά πρόσωπο του Κωνσταντίνου του Α’. Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές αφού διδαχτούν το βίο και το έργο του, μπορούν μέσα από πηγές και αναφορές που συνδυάζονται με τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου, να προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν, να κρίνουν και να παρουσιάσουν το έργο του. Οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας μπορούν απλά να αναφερθούν σε γεγονότα ενώ οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο σε αιτίες- αποτελέσματα και εναλλακτικά σενάρια αποφάσεων. Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου μπορεί να συνοδευτεί και από άλλες φωτογραφίες του κατά τη διάρκεια του βίου του στα πλαίσια πρότζεκτ, όπου σε κάθε φάση οι μαθητές θα αναλύουν και την προσωπικότητα του βασιλιά όπως αυτή παρουσιάζεται από τον εκάστοτε καλλιτέχνη ή φωτογράφο. Στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής οι μαθητές μπορούν να κρίνουν και να αναλύσουν το θεσμό της μοναρχίας γενικότερα και ειδικότερα στην Ελλάδα καθώς και τη συμβολή του (αρνητική ή θετική) στην πολιτική διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδος. Η κριτική ιστορική σκέψη των μαθητών μπορεί να ενισχυθεί με πολλαπλά πολυτροπικά ερεθίσματα όπως εικόνες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα αλλά και προφορικές μαρτυρίες. Τέλος ειδικά αφιερώματα με θέματα τη Μικρασιατική Καταστροφή, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Εθνικό διχασμό και τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 μπορούν να περιέχουν την εικόνα του ή οποία μπορεί να συγκριθεί και με άλλα έργα (εικόνες, γλυπτά) που τον απεικονίζουν.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
Political & Social Sciences Political & Social SciencesPolitical & Social Sciences
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
behaviourist > drill and practise
cognitivist
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE