Γεωργιος Καραϊσκακης
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για χαλκογραφία που απεικονίζει τον αγωνιστή του 1821 Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαυρομάτι Καρδίτσας το 1780 και πέθανε μετά από βαρύ τραυματισμό κατά την διάρκεια εχθροπραξιών με τους Τούρκους, στο Φάληρο της Αττικής το 1827. Η συγκεκριμένη χαλκογραφία (βρίσκεται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη) είναι έργο του χαράκτη Γεωργίου Καλαρρυτιώτη (Παπαγεωργίου), ο οποίος καταγόταν από την Ήπειρο, σπούδασε και εργάστηκε στην Κέρκυρα, αρχικά ασχολήθηκε με θρησκευτικά θέματα και στην συνέχεια – πρώτος από τους Έλληνες καλλιτέχνες – αποτύπωσε σε χαλκό κοσμικές παραστάσεις.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Με αφορμή την συγκεκριμένη απεικόνιση του Γεώργιου Καραϊσκάκη ο εκπαιδευτικός μπορεί να ξεκινήσει με τους μαθητές του την διαδικασία της εξοικείωσής τους με την βιογραφία αυτής της ιστορικής προσωπικότητας σε σχέση με την εμπλοκή του με τις εμφύλιες διαμάχες κατά την διάρκεια της επανάστασης. Στην συνέχεια προτείνεται η επέκταση των διδακτικών δραστηριοτήτων σχετικά με τις βιογραφίες άλλων πρωταγωνιστών της επανάστασης που έλαβαν μέρος στον 1ο και τον 2ο εμφύλιο κατά την διάρκεια της επανάστασης με την αξιοποίηση υλικού που θα ανιχνευθεί στο διαδίκτυο (με κατάλληλες λέξεις κλειδιά). Ακολουθώντας παρόμοια διαδικασία οι μαθητές θα προσεγγίσουν κατάλληλο υλικό για να ενημερωθούν για πρόσωπα και γεγονότα του εθνικού διχασμού (1915-1922) καθώς και του εμφυλίου 1946-1949. Εκτός από το υλικό που θα αντληθεί από το διαδίκτυο, μπορεί να αξιοποιηθούν λογοτεχνικά κείμενα (λ.χ. τα ποιήματα «Ποίηση 1948» του Ν. Εγγονόπουλου, 1948, «Στον Νίκο Ε…» του Μ. Αναγνωστάκη, 1949, «Οφειλή» του Τ. Πατρίκιου, 1952 – 1962), σχετικά βίντεο, ηχογραφημένες μαρτυρίες κ.λπ. Προτείνεται η διδακτική αξιοποίηση του παραπάνω υλικού να έχει τους εξής στόχους: οι μαθητές (α) να γνωρίσουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και του 1946-1949, (β) να διαπιστώσουν τις θέσεις που παίρνουν οι ιστορικοί πρωταγωνιστές απέναντι στο θέμα του εμφύλιου πολέμου, (γ) να κατανοήσουν τα αίτια και τις συνέπειες των εμφύλιων συγκρούσεων, και (δ) να συνειδητοποιήσουν το ρόλο των ξένων δυνάμεων στους ελληνικούς εμφυλίους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Καλαρρυτιώτης Ν. Παπ. Γεωργ.
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΤΟΣ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE