Cheops Pyramid in Giza
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για εικόνα της πυραμίδας του Χέοπα ,που περιέχεται στα ημερολόγια του Paul Lucas - ειδικού απεσταλμένου του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκου 14ου, για την αναζήτηση αρχαιοτήτων- από το ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο(1699-1703). Η Πυραμίδα του Χέοπα (επίσης γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα) είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Είναι το αρχαιότερο από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται ως τις μέρες μας. Ο τάφος του Φαραώ Χέοπα με ύψος 146,5 μέτρα ,που ολοκληρώθηκε γύρω στο 2560 π.Χ., ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια. Εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια μονόλιθους από ασβεστόλιθο, οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρείται ότι μετακινήθηκαν από κοντινά ορυχεία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν σκλάβοι, αλλά σύγχρονες ανακαλύψεις σε καταυλισμούς εργατών στην Γκίζα, υποδηλώνουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε από δεκάδες χιλιάδων εξειδικευμένων εργατών. Εξωτερικά, η πυραμίδα είναι επιστρωμένη με πλάκες από γρανίτη. Το εσωτερικό είναι λαβύρινθος από διαδρόμους , που εμπόδιζαν την εύκολη διείσδυση στον κύριο χώρο, όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του Φαραώ.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας προτείνεται: Να διαπιστώσουν οι μαθητές το μνημειακό χαρακτήρα της αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής. Να συγκρίνουν τα ταφικά έθιμα των Αιγυπτίων-λαμβάνοντας υπόψη τις πεποιθήσεις τους για την μεταθανάτια ζωή-με τα αντίστοιχα έθιμα άλλων λαών. Η εικόνα μπορεί να αποτελέσει αφορμή να διερευνήσουν οι μαθητές και να ανακαλύψουν ότι η στροφή των μελετητών της ευρωπαικής δύσης δεν είχε μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά εξυπηρετούσε και την αναζήτηση αρχαιοτήτων προς ίδιον όφελος. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσαν οι μαθητές να δημιουργήσουν πυραμίδες και να τις χρωματίσουν.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Science and Discoveries Science and DiscoveriesScience and Discoveries
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > direct instruction
constructivist > cognitive apprenticeship
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΥΑΝΑΚΗ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE