Ύδρα, Καλντεριμι
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στη φωτογραφία του Ιωάννη Λάμπρου απεικονίζεται ένα χαρακτηριστικό καλντερίμι της Ύδρας περί το 1949. Η Ύδρα με την αμφιθεατρική δομή και τη βραχώδη σύσταση, έχει να επιδείξει μία αρχιτεκτονική που συνδυάζει νησιωτικά και ηπειρωτικά στοιχεία, με απέριττα, ορθογώνια σπίτια που αξιοποιούν την γκρίζα πέτρα του νησιού. Αυτή η γκρίζα πέτρα είναι το βασικό στοιχείο της Ύδρας και ο επισκέπτης μπορεί να τη δει παντού, στους δρόμους, στα σπίτια και στα καλντερίμια. Τα ανηφορικά καλντερίμια του νησιού με τα πέτρινα σκαλοπάτια και τους ασβεστωμένους τοίχους δίνουν στο νησί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Το γραφικό πλακόστρωτο σοκάκι της φωτογραφίας ανάμεσα στα σπίτια με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική αποτυπώνει την εικόνα του νησιού το 1949 πριν ακόμα «ανακαλύψουν» το νησί καλλιτέχνες και παραγωγοί ταινιών μετατρέποντάς της σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η Ύδρα πρέπει να μελετηθεί ως ένα μοναδικό φαινόμενο μιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκδοχής που συνδυάζει ηπειρωτικά και νησιωτικά στοιχεία και η συγκεκριμένη φωτογραφία δίνει στοιχεία για να ξεκινήσουμε. Αποτελεί αντιπροσωπευτική εικόνα του εσωτερικού τρόπου δόμησης των σπιτιών με τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και τους ασβεστωμένους πέτρινους τοίχους. Η αμφιθεατρική Ύδρα με τα λιθόχτιστα αρχοντικά και σπίτια μπορεί να μελετηθεί σε σχέση με την προσφορά της στον τουρισμό και την καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας καθώς αγαπήθηκε πολύ από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ζωγράφους (Γκίκας) και ποιητές (Εγγονόπουλος, Σεφέρης). Οι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να αναζητήσουν τα έργα αυτών των καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το ηλιόλουστο νησί αλλά και ταινίες στις οποίες η αμφιθεατρική Ύδρα πρωταγωνίστησε και έφθασε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η τελική παρουσίαση της παραπάνω ερευνητικής διαδικασίας πρέπει να καταλήξει στην αναζήτηση των λόγων που επιβάλλουν τη διατήρηση αυτής της μοναδικότητας η οποία αντλεί από τη γοητεία της πολιτιστικής μας παράδοσης. Η προστιθέμενη αξία της φωτογραφίας του Ιωάννη Λάμπρου βρίσκεται στο ότι αποτυπώνει μία άποψη της Ύδρας πριν ο τουρισμός «απειλήσει» την ιδιαίτερη πολιτισμική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού. Μία συγκριτική μελέτη φωτογραφιών του «τότε» και του «τώρα» είναι δυνατό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στις δυνατότητες που δίνει ο αειφόρος τουρισμός για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πτυχών του τουρισμού. Ο προσδιορισμός της αειφορίας ως το βασικό κριτήριο μιας ηθικής και κοινωνικά αποδεκτής ανάπτυξης μπορεί να προστατέψει από τις επιπτώσεις του τουρισμού στην πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου και τις δραστηριότητες της παράδοσης.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Geography - Geology Geography - GeologyGeography - Geology > Man-made environment Man-made environmentMan-made environment > Cities CitiesCities
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ, ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΑΡΙΔΟΥ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE