Ακροκορινθος, η μεσαια πυλη του φρουριου
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στα 1923, εικονίζει το εξωτερικό μέρος της μεσαίας πύλης του Μεσαιωνικού φρουρίου του Ακροκορίνθου, από τα Νότια. Ο Ακροκόρινθος είναι ο απότομος βράχος ύψους 575 μέτρων που δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου, ο οποίος οχυρώθηκε για πρώτη φορά τον 7ο - 6ο αι. π.Χ. από τον Κύψελο και τον Περίανδρο και αναδείχθηκε σε Ακρόπολη της Κορίνθου. Η δεύτερη από τις τρεις εισόδους του κάστρου, που εικονίζεται στη φωτογραφία, είναι έργο των Ενετών και βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, όπως και το κομμάτι του τείχους και οι πολεμίστρες που διακρίνονται. Είναι επίσης ορατό ενα μέρος της πεδιάδας στο υπόβαθρο, που επιτρέπει στο θεατή να αντιληφθεί τη θέα που προσφέρει η τοποθεσία. Η εικόνα προσφέρεται για τη διδασκαλία της περιόδου της Λατινοκρατίας στο Βυζάντιο, αλλά και γενικότερα για την υποστήριξη ιστορικών αφηγήσεων που αναφέρονται σε πολεμικά γεγονότα στην Κόρινθο, λόγω της μακραίωνης παρουσίας του κάστρου στην περιοχή.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο μάθημα της Ιστορίας η εικόνα προσφέρεται για τη διδασκαλία της ενότητας της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου και ειδικά της Λατινοκρατίας, προκειμένου να αντιληφθούν περίπου οι μαθητές πώς ήταν ένα Ενετικό κάστρο. Προτείνεται να προβληθούν εικόνες και από άλλα Ενετικά φρούρια (υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα), ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές την έκταση της επιρροής της Βενετοκρατίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί και κατά την αφήγηση άλλων πολεμικών γεγονότων, είτε στη Βυζαντινή εποχή, είτε στην Ελληνική Επανάσταση. Για παράδειγμα, το 1821 το κάστρο είχε περιέλθει στους Έλληνες, αλλά το 1822 παραδόθηκε στο Δράμαλη αμαχητί. Εκεί μπορεί να συζητηθεί πώς η θέαση ενός τεράστιου στρατού από το κάστρο μπορεί να είχε επηρεάσει τους υπερασπιστές και έτσι να το εγκατέλειψαν. Μπορεί επίσης να γίνει σύγκριση με τα Δερβενάκια, ένα τελείως διαφορετικό στρατηγικό σημείο, όπου ο ίδιος στρατός ηττήθηκε από τον Κολοκοτρώνη και τους Έλληνες.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Byzantine and Medieval History Byzantine and Medieval HistoryByzantine and Medieval History > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΓΑΠΗ ΔΑΛΚΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE