Ενυπογραφη εικονα Κρητικης Σχολης
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η φωτογραφία απεικονίζει λεπτομέρεια φορητής εικόνας του Αγίου Αντωνίου με σκηνές βίου και συγκεκριμένα την υπογραφή του ζωγράφου. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε το δεύτερο μισό του 17ου μ.Χ. αιώνα από τον Ρεθύμνιο Ιερέα και Ζωγράφο Εμμανουήλ Τζάνε (1610-1690) και βρίσκεται στην Παναγία των Ξένων στην Κέρκυρα. Ο Ε. Τζάνες ανήκει στους ζωγράφους της Κρητικής Σχολής που μετά τη συνθηκολόγηση του Χάνδακα (1669) μετακινήθηκαν σε βενετοκρατούμενες περιοχές. Έζησε στην Κέρκυρα για δέκα χρόνια περίπου και στο νησί σώζεται το μεγαλύτερο μέρος από ενυπόγραφα γνωστά έργα του. Υπογράφει την εικόνα «χείρ Εμμανουήλ ιερέως του Τζάνε» (γραφή με κεφαλαία γράμματα), ενώ η ημερομηνία είναι δυσδιάκριτη. Η εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας στη Β΄ Λυκείου, κατά τη μελέτη της τέχνης την εποχή που ο Ελληνισμός βρισκόταν υπό Βενετική και Οθωμανική κατοχή, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση συζήτησης αναφορικά με τις πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από την υπογραφή ενός ζωγράφου. Στις φορητές εικόνες οι πρώτες υπογραφές καλλιτεχνών εμφανίστηκαν κατά τον 12ο αιώνα. Ως τότε οι φορητές εικόνες ήταν ανυπόγραφες και άρα ανώνυμες. Οι ζωγράφοι όμως της κρητικής σχολής, που ζούσαν στα αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα και έρχονταν σε άμεση επαφή με τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης, υπέγραφαν συστηματικά τις εικόνες που φιλοτεχνούσαν. Προτείνεται ο εκπαιδευτικός να μοιράσει στους μαθητές μια φωτοτυπημένη σελίδα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται εκτός από την υπογραφή του ζωγράφου της συγκεκριμένης φορητής εικόνας, υπογραφές ζωγράφων άλλων φορητών εικόνων, αλλά και υπογραφές ζωγράφων σε τοιχογραφίες. Οι μαθητές καλούνται να εντοπίσουν ποιες πληροφορίες αντλούνται από μία υπογραφή. Στη συγκεκριμένη υπογραφή αναφέρεται εκτός από το όνομα και η ιδιότητα του ζωγράφου (ιερέας) καθώς και ο χρόνος αγιογράφησης της εικόνας. Στις υπογραφές σε τοιχογραφίες ναών, τις επονομαζόμενες κτητορικές επιγραφές, οι μαθητές θα διαπιστώσουν ότι κατά τη ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική εποχή αναφερόταν κυρίως το όνομα του δωρητή-χορηγού της αγιογραφίας, καθώς αυτός επωμιζόταν το κόστος της αγιογραφίας. Σε μετέπειτα χρόνια, μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνονταν και στοιχεία από την προσωπική και οικογενειακή ζωή του ζωγράφου ή σύντομα ποιήματα.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Tzanes Emmanouil, Τζάνες Εμμανουήλ
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE