The vision of St Peter of Alexandria, Christ
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η τοιχογραφία απεικονίζει τον Χριστό όπως αυτός εμφανίστηκε στο Όραμα του αγίου Πέτρου της Αλεξάνδρειας και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα η οποία είναι στην περιοχή του χωρίου Βελτσίστα (σημερινή Κληματιά) της Ηπείρου. Ο άγιος ιερομάρτυρας Πέτρος, διετέλεσε επίσκοπος Αλεξάνδρειας κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.), περίοδο κατά την οποία ο Χριστιανισμός βρισκόταν ακόμη σε διωγμό και αγωνίστηκε για την καθιέρωση της πίστης και τη διαφύλαξή της από τους αιρετικούς όπως ήταν ο Άρειος. Λίγο πριν μαρτυρήσει ο άγιος Πέτρος είδε το εξής αποκαλυπτικό όραμα. Βρέθηκε μπροστά σε μια Αγία Τράπεζα όπου στεκόταν όρθιος ο Χριστός ως βρέφος με τα ρούχα του σκισμένα. Ο Πέτρος ρώτησε τότε τον Κύριο: "Κύριε, ποιος σου έσχισε τα ρούχα;" και ο Κύριος απάντησε: "ο Άρειος!". Ο Άρειος είχε αρνηθεί να παραδεχθεί τη Θεότητα του Υιού και Λόγου του Θεού, λέγοντας ότι δεν είναι Θεός αληθινός, ομοούσιος τω Πατρί, αλλά κτίσμα και ποίημα και ξένος της ουσίας και δόξης του Πατρός. Οι μεταβυζαντινοί αγιογράφοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά το συγκεκριμένο θέμα για να παραλληλίσουν την αίρεση του Αρείου με την πλάνη του Παπισμού, αφού κι ο Πάπας ως βλάσφημος "ουκ ηβουλήθη σωφρονισθήναι, ουδέ επαύετο σπείρων των αιρετικών αυτού δογμάτων τα θανατηφόρα ζηζάνια". Την εικόνα αυτή αλλά και ολόκληρη την εκκλησία έχει αγιογραφήσει το 1563-68 ο μεταβυζαντινός ζωγράφος Φράγγος Κονταρής από την Θήβα, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του και τον Φράγκο Κατελάνο αποτελούν τους μόνους επώνυμους εκπροσώπους της σχολής η οποία ονομάστηκε «σχολή της Βορειοδυτικής Ελλάδας» ή «σχολή των Θηβών». Το ύφος τους συνδυάζει τις παραδόσεις του 14ου και 15ου αιώνα από την Μακεδονία και την βόρεια Βαλκανική με την σύγχρονη κρητική σχολή και την δυτική τέχνη.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μάθημα των Θρησκευτικών του Γυμνασίου για διδασκαλίες σχετικές με το θέμα των αιρέσεων και των Οικουμενικών Συνόδων. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα των Εικαστικών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου για θεματικές διδασκαλίες σχετικές με τη Βυζαντινή αγιογραφία. Στη συνέχεια προτείνεται οι μαθητές να αναζητήσουν βυζαντινές εικόνες με παρόμοιο θέμα, διαφορετικών περιόδων, και να τις συγκρίνουν ως προς τα τεχνοτροπικά τους χαρακτηριστικά.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Painting PaintingPainting
Religious Education Religious EducationReligious Education > Ecclesiastical History Ecclesiastical HistoryEcclesiastical History > Heresies HeresiesHeresies
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Kontaris Frangos, Κονταρής Φράγγος
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE