Άρθρο για την πολιτικη ζωη σε εφημεριδα του 1881
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για σάρωση των δύο πρώτων σελίδων από την πολιτικοσατυρική εφημερίδα «Μη Χάνεσαι» που εκδιδόταν δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα στην Αθήνα από το 1880 έως το 1883. Ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας ήταν ο Βλάσης Γαβριηλίδης. Εκτός από την πολιτική ειδησεογραφία, τα πολιτικά και τα παραπολιτικά σχόλια που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της εφημερίδας, υπήρχε και σημαντική λογοτεχνική ύλη. Οι συγκεκριμένες σελίδες περιλαμβάνουν ένα άρθρο με τίτλο «Διατί θα ηττηθώμεν διπλωματικώς και στρατιωτικώς» σε εφημερίδα που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1881. Το άρθρο περιέχει υποτιμητικά σχόλια για τους πολιτικούς που κυβερνούν την Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια πριν τη σύνταξη του άρθρου και προβλέπει τη διπλωματική και στρατιωτική αποτυχία της χώρας στο μέλλον. Η χρήση του αντικειμένου μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ασκείται κριτική σε πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας, στα τέλη του 19ου αιώνα.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές θα διευρύνουν τις γνώσεις τους μελετώντας το συγκεκριμένο άρθρο που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Δύναται να χρησιμοποιηθεί ως έναυσμα για να αναζητήσουν οι μαθητές πληροφορίες για τα πολιτικά δρώμενα της εποχής δημοσίευσης του άρθρου, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η άποψη του αρθρογράφου είναι δικαιολογημένη λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα της εποχής. Πιο συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι μαθητές θα κληθούν να εντοπίσουν λεπτομερείς πληροφορίες είτε σε βιβλία ιστορίας είτε σε άλλες πρωτογενείς πηγές της εποχής και αφού διαμορφώσουν άποψη για την πολιτική ζωή του τόπου κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, θα συνθέσουν ένα κείμενο, στο οποίο θα τεκμηριώνουν την άποψή τους για την κριτική που ασκεί ο συγκεκριμένος αρθρογράφος. Μπορεί, ακόμη, να ζητηθεί από τους μαθητές να συντάξουν οι ίδιοι ένα άρθρο που θα απαντά στην εν λόγω ασκούμενη κριτική, με επιχειρήματα υπέρ των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής της χώρας κατά τη χρονική αυτή περίοδο.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
TYPICAL LEARNING TIME
0:45:00
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4037
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Political and ideological Issues Political and ideological IssuesPolitical and ideological Issues
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Δός
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΗΣ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE