Apollo and Marsyas. Relief, Mantineia
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Σχέδιο του Γάλλου λογοτέχνη Elie Cabrol (1829-1905), ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1889 και δημοσίευσε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις καθώς και σχέδια από τις περιοχές που επισκέφθηκε στο βιβλίο CABROL, Elie. Voyage en Grèce 1889. Notes et Impressions. Vingt et une planches en héliogravure et cinq plans lithographiés tirés hors texte, Παρίσι, Librairie des Bibliophiles, 1890. Απεικονίζεται μαρμάρινη πλάκα από ναό στη Μαντίνεια (4ος π.Χ. αι.) με θέμα τον μουσικό αγώνα του Απόλλωνα με τον σιληνό Μαρσύα, η οποία εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Το σχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας της Α΄ Γυμνασίου κατά τη μελέτη της κλασικής εποχής.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο εκπαιδευτικός, συζητώντας για τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, παρουσιάζει το παρόν σχέδιο ως συμπληρωματικό εποπτικό υλικό και αφόρμηση για συζήτηση αναφορικά με τη μουσική στην Αρχαία Ελλάδα. Ζητά από τους μαθητές να περιγράψουν την εικόνα και συμπληρώνει την περιγραφή με στοιχεία του μύθου: ο σιληνός Μαρσύας, πολύ περήφανος που έπαιζε εξαιρετικά τους αυλούς, προκάλεσε σε αγώνα μουσικής τον κιθαρωδό θεό Απόλλωνα. Οι Μούσες, που ήταν κριτές του αγώνα, ανακήρυξαν νικητή τον Απόλλωνα, γιατί μπορούσε να τραγουδά ενώ έπαιζε την κιθάρα του. Αυτό δεν μπορούσε να το κάνει ο Μαρσύας παίζοντας τους αυλούς. Μετά από αυτό, ο Απόλλωνας τιμώρησε σκληρά τον Μαρσύα, βάζοντας έναν υπηρέτη του να τον γδάρει ζωντανό. Στην ανάγλυφη πλάκα απεικονίζεται στα αριστερά ο Απόλλωνας καθισμένος σε βράχο με την κιθάρα δίπλα του, στα δεξιά ο Μαρσύας να παίζει τον διπλό αυλό βηματίζοντας βιαστικά, και στη μέση ένας υπηρέτης του Απόλλωνα με το μαχαίρι στο δεξί χέρι, έτοιμος να επιβάλει στον Μαρσύα την τιμωρία του θεού. Πίσω από τον μύθο διαφαίνεται η άποψη της εποχής ότι η λύρα και η κιθάρα ήταν τα μουσικά όργανα που προτιμούσαν οι αριστοκράτες, ενώ η μουσική του αυλού θεωρείτο κατώτερη. Ακολουθεί συζήτηση αναφορικά με τη μουσική στην Αρχαία Ελλάδα. Ενδεικτικές ερωτήσεις: Ποιες περιστάσεις της ζωής τους συνόδευαν οι αρχαίοι Έλληνες με μουσική; Από πού αντλούμε πληροφορίες για το θέμα αυτό; Ποια αρχαία μουσικά όργανα γνωρίζετε; Ποια είδη μουσικών οργάνων υπήρχαν στην αρχαιότητα; Ποια θέση είχε η μουσική στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων;


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE