Κατοψη αρχαιου ελληνικου σπιτιου
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για λεπτομερή κάτοψη μιας αρχαίας ελληνικής οικίας, η οποία χρονολογείται στα 1832 και σχεδιάστηκε με βάση τις πληροφορίες που έχουν αντληθεί από το έργο του Βιτρούβιου (80 π.Χ.-15 π.Χ.), Ρωμαίου συγγραφέα, αρχιτέκτονα και μηχανικού. Από την κάτοψη φαίνεται ότι το σπίτι είναι διαιρεμένο σε δύο κύρια μέρη: το αριστερό μέρος, που παριστάνεται με το γράμμα Β, το οποίο είναι το διαμέρισμα του άνδρα (ανδρωνίτης) και το δεξιό μέρος, που παριστάνεται με το γράμμα Α και είναι το διαμέρισμα της γυναίκας (γυναικωνίτης). Και τα δύο διαμερίσματα έχουν στο κέντρο μια μεγάλη εσωτερική αυλή (το σκιασμένο κομμάτι). Γύρω - γύρω από τις αυλές υπάρχουν δωμάτια με διάφορες χρήσεις, τα οποία περιγράφονται στην κλείδα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της εικόνας. Έτσι, στο γυναικωνίτη υπάρχουν δωμάτια για εργασία, για τους υπηρέτες, αίθουσα φαγητού, η κρεβατοκάμαρα κ.ά. Στον ανδρωνίτη υπάρχει επίσης αίθουσα φαγητού, υπάρχουν όμως και δωμάτια που δεν βρίσκονται στον γυναικωνίτη: η αίθουσα των συμποσίων (διακρίνεται με το γράμμα e), βιβλιοθήκη, αίθουσα ακροάσεων, στάβλοι κ.ά.). Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι ο ανδρωνίτης ήταν το επίσημο μέρος του σπιτιού, ενώ ο γυναικωνίτης το ιδιωτικό. Από το μέγεθος του σπιτιού και τον εξοπλισμό του (στάβλοι, υπηρέτες κ.λπ.) μπορούμε να συμπεράνουμε πως πρόκειται για οικία εύπορων ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος και η κλείδα που συνοδεύουν την εικόνα είναι στα γαλλικά, η κάτοψη είναι αρκετά κατατοπιστική και απεικονίζει με ακρίβεια πώς ήταν ένα αρχαίο ελληνικό σπίτι. Η εικόνα ενδείκνυται για την υποστήριξη της διδασκαλίας της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και για θέματα σχετικά με τις σχέσεις και την ισότητα των δύο φύλων.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο μάθημα της αρχαίας Ιστορίας η εικόνα μπορεί να προβληθεί στην τάξη στην ενότητα της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων (κλασική - ελληνιστική εποχή). Ο διδάσκων μπορεί να εστιάσει στα εξής σημεία: α) στη διαίρεση του σπιτιού σε ανδρικά και γυναικεία διαμερίσματα και στα αίτια, στο σκοπό και γενικότερα στις προεκτάσεις του φαινομένου (στην αρχαία Ελλάδα η γυναίκα ήταν περιορισμένη στο χώρο του σπιτιού και ο βασικός της ρόλος ήταν η ανατροφή των παιδιών και η φροντίδα του σπιτιού, φαινόμενο που εξυπηρετούσε συγκεκριμένες κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες), β) σε ζητήματα κοινωνικής οργάνωσης, όπως αυτό της δουλείας και γ) σε συνήθειες κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως τα συμπόσια. Στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ενότητα των Κοινωνικών Ομάδων και των Κοινωνικών Διακρίσεων, ως αφορμή για τη συζήτηση του θέματος της ισότητας των δύο φύλων και της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ανθρώπινη Ιστορία. Ουσιαστικά, η θέση της γυναίκας από την αρχαιότητα ως και τις αρχές - μέσα του 20ού αι. δεν είχε αλλάξει.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Social organization and everyday life Social organization and everyday lifeSocial organization and everyday life
Political & Social Sciences Political & Social SciencesPolitical & Social Sciences
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to remember
affective > to respond and participate
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΓΑΠΗ ΔΑΛΚΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE