Αφρικανη προς πωληση σε σκλαβοπαζαρο-Καιρο (1849)
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Από το βιβλίο του Robert CURZON "Visits to Monasteries in the Levant", Λονδίνο, [1865 /1916]. Η ξυλογραφία αυτή από το οδοιπορικό του, που επανεκδόθηκε πολλές φορές ως το 1851 και μία ακόμη το 1916, βασίστηκε σε δικά του σχέδια. Παρατηρούμε τη δυστυχία στο βλέμμα και την αγωνία στα χέρια της ημίγυμνης γυναίκας, στην προσπάθεια του συγγραφέα να περιοριστεί στις προσωπικές του εντυπώσεις και συναισθήματα, αδιαφορώντας για ιστορικές τεκμηριώσεις (σε αντίθεση με άλλα οδοιπορικά της εποχής του). Στα πόδια της ένα άδειο πιάτο με ένα κουτάλι. Η εικόνα λειτουργεί ως αφορμή συζήτησης και προβληματισμού για τις μορφές της δουλείας διαχρονικά.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Κατά προτίμηση στις 2 Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της δουλείας προβάλλουμε στους μαθητές σκηνές από τις ακόλουθες ταινίες (επιλογή, με ενδιάμεσα σχόλια, για να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα της πρακτικής της δουλείας): "12 χρόνια σκλάβος" (2013), "Amistad" (1997), "Quilombo" (1986), "Σπάρτακος" (1960), "Μπεν Χουρ" (1959), "Όσα παίρνει ο άνεμος" (1939). Ακολουθεί συζήτηση σε συνδυασμό με την εικόνα της Αφρικανής προς πώληση του 1849. Τονίζουμε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσε στη νεότερη ιστορία τη δουλεία. Το σύνταγμα του 1822, του 1823 όπως και του 1844 όριζαν ότι «εις την ελληνική επικράτειαν ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος. Αργυρώνητος δε παντός γένους και πάσης θρησκείας, άμα πατήσας το Ελληνικό έδαφος, είναι ελεύθερος και από τον δεσπότην αυτού ακαταζήτητος». Το σημερινό Σύνταγμα της Ελλάδας με το άρθρο 22, ορίζει ότι «οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται». Η ανάπτυξη του προβληματισμού των μαθητών και από την τροφοδότηση της συζήτησης με στοιχεία που αφορούν τη διάσταση του φαινομένου της καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως: • 27.000.000 σύγχρονοι δούλοι • 20.900.000 θύματα αναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης • 14.200.000 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε τομείς όπως οι αγροτικές καλλιέργειες, οι κατασκευές, η οικιακή εργασία και η βιομηχανική παραγωγή • 4.500.000 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης • 5.500.000 παιδιά θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία • 127 χώρες προέλευσης θυμάτων σεξουαλικού trafficking – 137 χώρες προορισμού • Μόνο 40.000 θύματα αναγνωρίστηκαν το 2013 σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, το 2013 αναγνωρίστηκαν 99 θύματα εμπορίας, βάσει της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων. • Μόνο 1 – 2% των θυμάτων καταφέρνουν να αποδράσουν από τους εκμεταλλευτές τους και να διασωθούν.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Society and everyday life Society and everyday lifeSociety and everyday life
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE