Ερμηνεια της επιγραφης της Γορτυνας. 1887
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στο σύγγραμμα «Ερμηνεία της εν Γορτύνι της Κρήτης τωι 1884 ανακαλυφθείσης επιγραφής» (1887), ο Ι. Α. Τυπάλδος επιχειρεί να ερμηνεύσει την επιγραφή που βρέθηκε στην ομώνυμη περιοχή από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φεντερίκο Άλμπερ. Η επιγραφή αυτή, η οποία χρονολογείται τον 6ο αι. π.Χ. αποτελεί την πρώτη κωδικοποίηση νομικού κειμένου του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά επιγραφικά μνημεία. Το κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της Αρχαίας Ιστορίας στην Α΄ Λυκείου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο εκπαιδευτικός αναφερόμενος στους νόμους των αρχαίων Ελλήνων, επικαλείται την επιγραφή της Γόρτυνας ως πηγή άντλησης πληροφοριών για την εφαρμογή του δικαίου και των νόμων στις δωρικές περιοχές. Αναφέρεται στη ιστορία της επιγραφής και παρουσιάζει εικόνα της μέσω διαδραστικού πίνακα. Στη συνέχεια προτείνει στους μαθητές να μελετήσουν όλοι μαζί απόσπασμα από το σύγγραμμα «Ερμηνεία της εν Γορτύνι της Κρήτης τωι 1884 ανακαλυφθείσης επιγραφής» του Ι. Α. Τυπάλδου, στο οποίο ο συγγραφέας σχολιάζει διατάξεις που αναφέρονται στο δικαίωμα των μελών της οικογένειας στην οικογενειακή περιουσία και οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το οικογενειακό και πολιτικό δίκαιο του 6ου αι. π.Χ.. Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει μέσω του διαδραστικού πίνακα τις σελίδες 60, 61 και 62 που αναφέρονται στον στίχο 24 κ.έ. της στήλης Δ της επιγραφής (ουσιαστικά πρόκειται για μία παράγραφο που ξεκινά στην τελευταία σειρά της σ. 60 και ολοκληρώνεται στο πάνω μέρος της σ. 62). Μοιράζει στους μαθητές φύλλο εργασίας με ερωτήσεις όπως: Ποια η σχέση οικογένειας και πολιτείας σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν πριν τη νομοθεσία του Σόλωνα; Ποιος εκπροσωπούσε την οικογένεια στην πολιτεία; Ποιος ήταν ο ρόλος του οικογενειάρχη μέσα στην οικογένεια; Τι προβλεπόταν για την οικογενειακή περιουσία μετά το θάνατό του; Ποια ήταν η θέση των αγοριών και ποια των κοριτσιών στην πόλη; Πώς αντιμετώπιζαν τη γυναίκα οι προγενέστεροι της επιγραφής της Γόρτυνας νόμοι; Τι προβλέπει ο παρών νόμος για τη γυναίκα σε σχέση με την οικογενειακή περιουσία; Ποια η σημασία της διάταξης αυτής; Ο εκπαιδευτικός διαβάζει το κείμενο. Στη συνέχεια με βάση τις ερωτήσεις επιχειρούν όλοι μαζί τη μελέτη του κειμένου, ενώ ένας μαθητής υπογραμμίζει στον πίνακα τα σχετικά χωρία. Η επεξεργασία ολοκληρώνεται, καθώς τονίζεται ότι η επιγραφή της Γόρτυνας αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες αποδείξεις για την πρόοδο που είχε σημειώσει το οικογενειακό και πολιτικό δίκαιο εκείνη την εποχή.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4119
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Σερρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Αρχαιότητα (1100 π.Χ.- 4ος μ.Χ. αι.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Αρχαιότητα (1100 π.Χ.- 4ος μ.Χ. αι.) > Θεσμοί, πολιτική οργάνωση Institutions, political organizationΘεσμοί, πολιτική οργάνωση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Τυπάλδος, Ι. Α.
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
εκδότης/ες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ