Βορεια πτερυγα των Προπυλαιων της Ακροπολης
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Άποψη της βόρειας πτέρυγας των Προπυλαίων της Ακρόπολης γύρω στο 1870, σε φωτογραφία του Πέτρου Μωραΐτη. Ένας από τους πρωτοπόρους και πετυχημένους εμπορικά φωτογράφους του 19ου αι., ο Πέτρος Μωραΐτης (γ.1832) άφησε πίσω του μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από αρχαία μνημεία και τοπία της περιοχής των Αθηνών. Ειδικότερα οι φωτογραφίες μνημείων και αρχαιολογικών χώρων έχουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνουν την κατάσταση διατήρησης τους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και αποτελούν σημαντικά εργαλεία συγκριτικής μελέτης σε σχέση με άλλες εποχές. Τα μνημειώδη Προπύλαια των κλασικών χρόνων που εικονίζονται στη φωτογραφία πριν τις πρώτες αναστηλώσεις, αποτελούν μέρος του μεγαλεπήβολου οικοδομικού προγράμματος που συντελέσθηκε στην Ακρόπολη από τον Περικλή. Κτίσθηκαν μεταξύ των ετών 437-432 π.Χ., μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με άλλες φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραστάσεις και εκπαιδευτικά βίντεο για την Ακρόπολη στο μάθημα της Ιστορίας, καθώς και σε ερευνητικές εργασίες ή πολιτιστικά προγράμματα που έχουν σαν θέμα τους την Ακρόπολη, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της. Επίσης, η εικόνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα των Εικαστικών ή της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Λύκειο, και ειδικότερα σε θεματικές διδασκαλίες που αφορούν την φωτογραφία, καθώς και σε ερευνητικές εργασίες ή πολιτιστικά προγράμματα που αφορούν την ιστορία και την εξέλιξη της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Με αφορμή την εικόνα, οι μαθητές θα μπορούσαν να αναζητήσουν περισσότερες φωτογραφίες του Μωραΐτη, είτε στο διαδίκτυο, είτε σε βιβλιοθήκες και αρχεία. Το λεύκωμα «Η Ελλάδα του 19ου αι. με τον φακό του Πέτρου Μωραΐτη» του Άλκη Ξανθάκη (2001) είναι μια από τις εκδόσεις που μπορούν να αναζητηθούν και να αποτελέσουν πηγή πληροφοριών για το έργο του φωτογράφου. Με αφορμή τις φωτογραφίες του Μωραΐτη, αλλά και άλλων φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση στην τάξη για το κλίμα της εποχής, την αισθητική των φωτογραφιών αυτής της περιόδου και την ατμόσφαιρα που αποπνέουν. Επιπλέον, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για τη σημασία της διατήρησης και της μουσειακής ανάδειξης τέτοιων φωτογραφικών αρχείων.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Architecture ArchitectureArchitecture
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Image reproduction Image reproductionImage reproduction
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE