Ενδυμασιες Παργας, Πρεβεζας, Βονιτσας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο του Γάλλου περιηγητή Grasset de Saint Sauveur που επισκέφτηκε στις αρχές του 19ου αιώνα την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και κατέγραψε σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Απεικονίζονται τρεις κάτοικοι, δύο άντρες και μία γυναίκα των περιοχών της Ηπείρου, της Πάργας, της Πρέβεζας και της Βόνιτσας να φορούν τις τοπικές τους ενδυμασίες. Στο βάθος διακρίνεται γυναίκα καθιστή να φορά μαντήλι. Αρκετοί έμποροι που δραστηριοποιούνταν στα Βαλκάνια είχαν καταγωγή από τις συγκεκριμένες περιοχές και έφερναν υφάσματα, ρούχα, κεντήματα σε αυτές. Η ενδυμασία ήταν διαφορετική σε κάθε περιοχή σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά και την κοινωνική καταγωγή, την ασχολία, την οικονομική κατάσταση των κατοίκων και την οικογενειακή τους κατάσταση (ειδικά για τις γυναίκες: ελεύθερη/παντρεμένη/χήρα).

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Προτείνεται οι μαθητές να περιγράψουν την εικόνα και με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού να αναφέρουν τα επιμέρους εξαρτήματα των ενδυμασιών. Μπορούν να συζητήσουν και να αναδείξουν τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, όπως τάξη, επαγγελματική ιδιότητα, αξίωμα, τίτλος ευγενείας που επηρέαζαν την επιλογή της ενδυμασίας. Είναι δυνατό να φέρουν στην τάξη παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής τους, είτε οικογενειακά κειμήλια είτε από έναν λαογραφικό, πολιτιστικό σύλλογο. Εάν η ενδυμασία αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο κάποιου μαθητή, μπορούν να συζητήσουν περισσότερο για τον πρόγονό του, που φορούσε τη συγκεκριμένη στολή, την προσωπικότητά του, τις ασχολίες του, την καθημερινή του ζωή. Είναι δυνατό ακόμη οι μαθητές να δοκιμάσουν τις στολές ή τα εξαρτήματά τους (ποδιά, μαντήλι, φουστανέλα, γιλέκο, σιγκούνι, καβάδι, ζωνάρι, κάπα) και να υποδυθούν πρόσωπα, κάθε φύλου και ηλικίας, γνωστά ή μη, που έζησαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας παρουσιάζοντας το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο συνθηκών με τη δική τους ματιά. Προτείνεται ακόμη να αναζητήσουν εικόνες από παραδοσιακές ενδυμασίες άλλων περιοχών τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, και να διακρίνουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούσαν στο είδος της ενδυμασίας. Είναι δυνατό να γίνουν συγκρίσεις με τον σύγχρονο τρόπο ένδυσης. Mπορούν οι μαθητές να αναζητήσουν πληροφορίες στον ιστότοπο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου-Τμήματα-Συλλογές Ενδυμάτων & Κοσμημάτων- Παραδοσιακές & Αστικές Ενδυμασίες, καθώς επίσης στους ιστοτόπους των Μουσείων Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Ελληνικής Παραδοσιακής Τέχνης και Τέχνης Μεταξιού. Εάν υπάρχουν μαθητές με διαφορετική εθνοπολιτισμική καταγωγή, μπορούν να ζητήσουν από τους γονείς τους στοιχεία για την ενδυμασία σε παλαιότερες εποχές στη χώρα τους, να αναδειχθούν ομοιότητες και διαφορές με τις ελληνικές παραδοσιακές στολές. Προτείνεται ακόμη να δημιουργήσουν μία συλλογή με εικόνες παραδοσιακών ενδυμασιών από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και άλλων χωρών.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Society and everyday life Society and everyday lifeSociety and everyday life
Intercultural Education Intercultural EducationIntercultural Education
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
affective > to respond and participate
psychomotor > to adapt and perform creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE