Ο αρχαιολογικος χωρος της Ολυμπιας.
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στο παρόν μαθησιακό αντικείμενο (ΜΑ) αποτυπώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας. Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Το 394 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' απαγόρευσε την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Στο παρόν μαθησιακό αντικείμενο (ΜΑ) περιγράφεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Το (ΜΑ) παρέχει στον εκπαιδευτικό οπτικό υλικό μέσα από το οποίο οι μαθητές μπορούν να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα δημιουργήματα της αρχαίας εποχής αλλά και να εκτιμήσουν την πολιτισμική τους κληρονομιά. Επίσης δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τους σπουδαιότερους αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, τους Ολυμπιακούς, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, έναν θεσμό με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δραστηριότητες που ενδεικτικά αναφέρονται είναι: • Οι μαθητές συζητούν τους λόγους για τους οποίους οι ολυμπιακοί αγώνες συγκεντρώνουν τον παγκόσμιο θαυμασμό και εκτιμούν το γεγονός ότι και σήμερα εξακολουθούν να συγκινούν. • Συζητούν για τη σημασία διάσωσης και διατήρησης των μνημείων του πιο δοξασμένου ιερού της αρχαίας Ελλάδας,. • Συμπληρώνουν χάρτες, λεξιλογικές ασκήσεις, ακροστιχίδες, σταυρόλεξα, αντιστοιχίσεις, ασκήσεις σωστού - λάθους, ανακεφαλαιωτικά κείμενα, λεξιλογικές ασκήσεις, πίνακες διπλής εισόδου κτλ. (Γεωγραφία, Γλώσσα, κλ.π.). • Συζητούν και πραγματοποιούν επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της περιοχής με σκοπό την εκ του σύνεγγυς γνωριμία με τα δημιουργήματα της αρχαίας εποχής. Για τους μεγαλύτερους μαθητές προτείνεται επίσης : Σχέδιο εργασίας µε θέμα: ¨ οι ολυμπιακοί αγώνες. ¨ Οι μαθητές πραγματοποιούν επισκέψεις, παρατηρούν, καταγράφουν, φωτογραφίζουν, αναπαριστούν εικαστικά, περιγράφουν γραπτά ή προφορικά και επεξεργάζονται σχετικό θέμα πολύπλευρα .


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
6 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
1897 μ. Χ.
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Culture and Grammatology Culture and GrammatologyCulture and Grammatology
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΕΛΕΝΗ ΚΙΟΥΣΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE