Η πλατεια Συνταγματος.
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στο παρόν μαθησιακό αντικείμενο (ΜΑ) απεικονίζεται η πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, φωτογραφικό αποτύπωμα γύρω στα 1935-1939 από την φωτογράφο Βούλα Θεοχάρη Παπαϊωάννου. Η ιστορία της πλατείας Συντάγματος ξεκινά το 1834. Η πλατεία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων, την σημερινή έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Η πλατεία είναι στενά συνδεδεμένη με την αθηναϊκή και ελληνική ιστορία. Ως το Σεπτέμβριο του 1843 ονομαζόταν «Πλατεία Ανακτόρων». Πήρε τη σημερινή της ονομασία έπειτα από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, με την οποία ο Βασιλιάς Όθωνας υποχρεώθηκε, από την στρατιωτική φρουρά της Αθήνας που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανακτόρων, να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αλλαγή Φρουράς μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που βρίσκεται σε διαμορφωμένο χώρο μπροστά από το κτήριο της Βουλής, ακριβώς απέναντι από την ανατολική πλευρά της Πλατείας Συντάγματος επί της Λεωφόρου Αμαλίας.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το (ΜΑ) παρέχει στον εκπαιδευτικό υλικό μέσα από το οποίο οι μαθητές μπορούν να προσανατολιστούν ιστορικά και γεωγραφικά στο συγκεκριμένο χώρο και στο ευρύτερο περιβάλλον αλλά και να περιγράφουν και να επιχειρούν να ερμηνεύουν τις μεταβολές του ανθρώπου (βιολογική εξέλιξη) και του περιβάλλοντός του στην πορεία του χρόνου. Επίσης οι μαθητές μπορούν να αναγνωρίσουν τη σημασία της ιστορίας της πλατείας και να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν και να συνεργαστούν για την αντιµετώπισή τους, όπου είναι δυνατό. Δραστηριότητες που ενδεικτικά αναφέρονται είναι: • Οι μαθητές ερευνούν και παρουσιάζουν µε λίγα λόγια τα σπουδαιότερα γεγονότα που σχετίζονται με την ιστορία της πλατείας. • Συζητούν για την κατασκευή και λειτουργία αλλά και τη σημασία διάσωσης και διατήρησης των γύρω κτηρίων της πλατείας. • Συζητούν και πραγματοποιούν επίσκεψη στον συγκεκριμένο χώρο με σκοπό την εκ του σύνεγγυς γνωριμία με την σημερινή εικόνα της πλατείας. • Συμπληρώνουν χάρτες, λεξιλογικές ασκήσεις, ακροστιχίδες, σταυρόλεξα, αντιστοιχίσεις, ασκήσεις σωστού - λάθους, ανακεφαλαιωτικά κείμενα, λεξιλογικές ασκήσεις, πίνακες διπλής εισόδου κτλ. (Γεωγραφία, Γλώσσα, κ λ.π.). • Δημιουργούν έναν ¨τουριστικό οδηγό¨ με περιεχόμενο αναφοράς την ίδια την πλατεία. Για τους μεγαλύτερους μαθητές προτείνεται επίσης : • Σχέδιο εργασίας µε θέμα: ¨ Η πλατεία Συντάγματος. ¨ Οι μαθητές πραγματοποιούν επισκέψεις, παρατηρούν, καταγράφουν, φωτογραφίζουν, αναπαριστούν εικαστικά, περιγράφουν γραπτά ή προφορικά και επεξεργάζονται ιστορικά το σχετικό θέμα .


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
1935 μ. Χ. (final)
CLASSIFICATION
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Society and everyday life Society and everyday lifeSociety and everyday life
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE