Εξωτερικη αποψη του ναου του Ηφαιστου
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το Μαθησιακό Αντικείμενο (χαρακτικό του 1794) απεικονίζει τον ναό του Ηφαίστου, γνωστό και ως «Θησείο» -το καλύτερα σωζόμενο δείγμα δωρικού ναού στην Ελλάδα- όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο «The Antiquities of Athens» από τους Βρετανούς περιηγητές -αρχιτέκτονες James Stuart και Nicholas Revett το 1816. Οι περιηγητές της εποχής, με αφορμή τους τόπους που διατρέχουν, άλλοτε περιγράφουν το ιστορικό παρελθόν -πάντοτε βασιζόμενοι στους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς-, άλλοτε καταγράφουν τις εμπειρίες τους και άλλοτε σχολιάζουν τους ανθρώπους που συναντούν και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν (πολιτικές, καθημερινές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.λπ.). Έτσι οι περιηγητικές εκδόσεις αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη γεωγραφία, την οικονομία, τη δημογραφία, την κοινωνία, τη θρησκεία και όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου των πληθυσμών με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι ταξιδιώτες. Το επίκεντρο στη θεματική των χαρακτικών είναι το ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, το φιλελληνικό πνεύμα αλλά και η ρομαντική διάθεση.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το Μαθησιακό Αντικείμενο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για έρευνα στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας για να αναδειχθεί ο ρόλος των Ευρωπαίων Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, ερευνούν για τον ρόλο των πολιτικών, των λογίων Ιδεαλιστών, των φοιτητών, των εμπόρων και των περιηγητών της εποχής. Οι τελευταίοι προέβαλλαν με τα κείμενα και τις εικόνες τους την Αρχαία Ελλάδα κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Οι ταξιδιωτικές- περιηγητικές εκδόσεις μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ως πηγή πληροφόρησης για τον κοινωνικό βίο των Ελλήνων, τον λαϊκό πολιτισμό, την οικονομία, δημογραφικές πληροφορίες, καθώς και ως μαρτυρίες για αρχαιολογικές τοποθεσίες και μνημεία. Υλικό για την έρευνα μπορεί να αντληθεί από το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού: Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου στο Κεφάλαιο «Ο Φιλελληνισμός».


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Demography and population movements Demography and population movementsDemography and population movements
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
affective > to organize values
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
metadata validator: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΟΣΔΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE