Woman of Tinos
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για χαρακτικό έργο του 18ου αι. που αναπαριστά την καθημερινή και κοινωνική ζωή των εύπορων γυναικών της Τήνου. Το έργο βρίσκεται στη συλλογή «Γραφική περιήγηση στην Ελλάδα» του Γάλλου περιηγητή και διπλωμάτη, Choiseul-Gouffier, Gabriel Florent Auguste, ο οποίος παρουσίασε με ζωντάνια τον μαγικό κόσμο των κατοίκων της ελληνικής επικράτειας. Διακρίνονται δυο νεαρές γυναίκες σε χώρο υποδοχής και ανάπαυσης ενός τηνιακού σπιτιού. Η ενδυμασία τους φανερώνει την έντονη επιρροή της Βενετικής παρουσίας στον τόπο τους καθώς και τη συνεχή επαφή τους με την Ευρώπη και τους συρμούς της μέσω του εμπορίου, αλλά και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που διαβιούσαν. Οι γυναίκες φορούν μεσοφόρι που φτάνει μέχρι τις φτέρνες και γιλέκο (μπούστο) που καταλήγει στη ζώνη, την οποία κλείνουν μπροστά με ασημένια κουμπιά. Πάνω στο στήθος φορούν ένα είδος χοντρού επενδύτη, από υλικό στερεό και όχι ευλύγιστο, που ονομάζεται «πεττορίνης» (στηθοέρεισμα, σουτιέν). Αυτός ο επενδύτης, που ήταν τριγωνικός, είχε μήκος οκτώ δακτύλων, έξι πλάτος και μισό πάχος και σταθεροποιούταν στα κουμπιά του γιλέκου με κορδόνια, τα οποία έσφιγγαν δυνατά πάνω στο στήθος. Πάνω από την πεττορίνη καλύπτουν τα στήθη τους με ένα μαντήλι. Ζώνουν τη μέση τους με μια πλατιά ποικιλόχρωμη ταινία, την οποία σφίγγουν πολύ, ενώ οι δυο άκρες της ενώνονται μπροστά με μια πόρπη. Η μία φοράει χρυσό περιδέραιο και η άλλη σκουλαρίκια. Στο κεφάλι φορούν ένα είδος κεφαλόδεσμου από κόκκινο ή μωβ βελούδο που ονομαζόταν «μαχραμάς» και είχε κυλινδρικό σχήμα. Φορούν σανδάλια που συνήθως είναι ποικιλόχρωμα και με ψηλό πέλμα. Εντύπωση προκαλεί το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών της γκραβούρας που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες της Τήνου ήταν εγγράμματες και διέθεταν μουσική παιδεία. Άλλα στοιχεία της γκραβούρας που προκαλούν ενδιαφέρον είναι η επίπλωση του δωματίου και τα διακοσμητικά στοιχεία του. Παρατηρούμε αναπαυτικούς καναπέδες με πλούσια σκεπάσματα και μαξιλάρια, κουρτίνα που περιορίζει το φωτισμό του δωματίου, περίτεχνα κατασκευασμένο τραπεζάκι με τοποθετημένα επάνω του διακοσμητικά στοιχεία και είδη σερβιρίσματος αφεψήματος για το «φίλεμα» της επισκέπτριας. Η εικόνα αναπαριστά μια συνηθισμένη καθημερινή κοινωνική επίσκεψη.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς ως εποπτικό υλικό στο πλαίσιο άμεσης διδασκαλίας στο μάθημα της Ιστορίας, για να γνωρίσουν οι μαθητές του Δημοτικού, στοιχεία από την καθημερινή και κοινωνική ζωή των γυναικών στο νησί της Τήνου. Εναλλακτικά το μαθησιακό αντικείμενο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές του γυμνασίου με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, ως ιστορική πηγή, στο πλαίσιο διερευνητικής μάθησης, στο μάθημα της Ιστορίας ή σε project στην Ευέλικτη Ζώνη και στις Ερευνητικές Εργασίες στο Γυμνάσιο. Μπορούν να διερευνηθούν θέματα που αφορούν τη συγκριτική μελέτη της κοινωνικής και καθημερινής ζωής και ενδυμασίας των γυναικών στην περιοχή της Τήνου σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας την ίδια περίοδο. Θα μπορούσαν να διερευνηθούν και να εντοπιστούν από τους μαθητές και των δυο βαθμίδων (σε διαφορετικό επίπεδο εμβάθυνσης) τα στοιχεία που αναδεικνύουν τις ευρωπαϊκές επιρροές στην καθημερινή ζωή των γυναικών καθώς και το ρόλο του εγγραμματισμού τους στην προεπαναστατική περίοδο. Το Μ.Α. μπορεί να αξιοποιηθεί ως παράδειγμα αναφοράς της κοινωνικής θέσης της γυναίκας στην Ελλάδα του 17ου αι.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
SPECIAL NEEDS
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
affective > to respond and participate
psychomotor > to perform confidentially following instructions
psychomotor > to perform independently, skillfully and precisely
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΟΥΜΠΑΡΗ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE