Η Κουμπελιδικη Παναγια της Καστοριας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για φωτογραφία του 1960, όπου βλέπουμε την Παναγία την Κουμπελίδικη της Καστοριάς. Είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας και χρονολογείται το νωρίτερο στα μέσα του 9ου αιώνα και το αργότερο στις αρχές του 11ου αιώνα και μάλλον γύρω στο 1020, όταν ο Βασίλειος ο Β΄πήρε πίσω την πόλη από τους Βούλγαρους. Η Παναγία η Κουμπελίδικη κτίστηκε στον τύπο του τρίκογχου σταυροειδούς με τρούλο και νάρθηκα και ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκκλησίες της Καστοριάς για τον μοναδικό της τρούλο (κουμπές στα τουρκικά σημαίνει τρούλος). Οι υπόλοιπες 60 σωζόμενες εκκλησίες της Καστοριάς της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, από τις οποίες όλες έχουν κριθεί διατηρητέες, έχουν κοινά χαρακτηριστικά τους τη λίθινη τοιχοδομή, το κεραμικό κονίαμα και το μικρό τους μέγεθος. Ιδιαίτερα όσες χτίστηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης δεν ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κτίσματα της γειτονιάς, όπου βρίσκονται, έχουν λίγα και μικρά εξωτερικά ανοίγματα, χαμηλή είσοδο και το δάπεδο βρίσκεται χαμηλότερα από το εξωτερικό έδαφος. Όλα αυτά γίνονταν για να μην προκαλούν την προσοχή των κατακτητών και να μην προσβάλλουν το θρησκευτικό τους αίσθημα .

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί διδακτικά για τη διδασκαλία του σταυροειδή ρυθμού με τρούλο, που χρησιμοποιούνταν στην αρχιτεκτονική των εκκλησιών από τους βυζαντινούς. Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες, αλλά και άλλες φωτογραφίες άλλων εκκλησιών που είναι χτισμένες με τον ίδιο ρυθμό, να τις παρατηρήσουν και να περιγράψουν τα βασικά χαρακτηριστικά του.
Εναλλακτικά η συγκεκριμένη φωτογραφία μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο, καθώς οι εξήντα μία διατηρητέες εκκλησίες της πόλης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αποτελούν πολύ ενδιαφέρον θέμα προς μελέτη για τους Καστοριανούς μαθητές, γιατί μπορούν να το συσχετίσουν με το πέρασμα των διαφόρων κατακτητών από την πόλη τους.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 15
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Benaki Museum
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Byzantine and Medieval History Byzantine and Medieval HistoryByzantine and Medieval History > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Arts, Letters and Culture Arts, Letters and CultureArts, Letters and Culture
TEACHING APPROACH
cognitivist > collaborative learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΣΟΦΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Μουσείο Μπενάκη
publisher: Μουσείο Μπενάκη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE