Konstantinos I , king of Greece
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το αντικείμενο αυτό είναι μια απεικόνιση του έφιππου ανδριάντα του βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου του Α΄, που βρίσκεται στο πεδίο του 'Αρεως στην Αθήνα. Ο Κωνσταντίνος Α΄ (ή ΙΒ΄) (2 Αυγούστου 1868 - 11 Ιανουαρίου 1923) ήταν Βασιλιάς των Ελλήνων τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Εθνικό Διχασμό ως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Κωνσταντίνος ήταν ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας. Ήταν ένα όνομα με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση για τους Έλληνες, που είχαν ενστερνιστεί τη Μεγάλη Ιδέα. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού. Το 1886 αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου φοίτησε στη στρατιωτική σχολή της Ακαδημίας Πολέμου της Πρωσίας. Κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ο Κωνσταντίνος ανέλαβε την αρχιστρατηγία παρά τη θέλησή του, έπειτα από πίεση του Πρωθυπουργού Δηλιγιάννη. Μετά τον πόλεμο, η κυβέρνηση Θεοτόκη ανέθεσε στον Διάδοχο την αναδιοργάνωση του στρατεύματος. Το έργο του Διαδόχου ήταν πράγματι αξιόλογο, αλλά σχηματίστηκε γύρω του ένας κύκλος αξιωματικών οι οποίοι φαινόταν ότι απολάμβαναν προνομιακής μεταχείρισης. Το 1912 τα χριστιανικά βαλκανικά κράτη κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία . Με ηγέτη τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο, ο Ελληνικός Στρατός νίκησε τους Τούρκους στις μάχες του Σαρανταπόρου και των Γιαννιτσών και απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη. Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος μετέβη στο μέτωπο της Ηπείρου, όπου οδήγησε σε επιτυχές πέρας την πολιορκία του Μπιζανίου, καταλαμβάνοντας τα Ιωάννινα και απελευθερώνοντας την Ήπειρο. Μετά το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Γεωργίου Α΄, στις 18 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξανδρο Σχινά, ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο. Κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο υπήρξε πάλι Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού, οδηγώντας τον σε νέες νίκες κατά των Βουλγάρων, οι οποίες όμως κόστισαν πολύ σε ζωές. Το 1915 ήρθε σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο, σύγκρουση η οποία οδήγησε τη χώρα στον εθνικό δισχασμό και τον ίδιο σε εξορία (1917). Επανήλθε στο θρόνο το 1920, μετά τις εκλογές, που έφεραν στην κυβέρνηση την αντιβενιζελική αντιπολίτευση και το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου, που ακολούθησε. 'Ομως μετά τη μικρασιατική καταστροφή αυτοεξορίστηκε και μετά από λίγους μήνες πέθανε.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το αντικείμενο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας. Στο πλαίσιο της συνεργατικής μεθόδου με αφόρμηση την παρουσίαση της συγκεκριμένης εικόνας, θα μπορούσε να ανατεθεί στους μαθητές να αναζητήσουν ιστορικές πληροφορίες από διάφορες ιστορικές πηγές ( εφημερίδες της εποχής,αλληλογραφία ηγετών, λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικές μελέτες ή έρευνες) σχετικές με τα γεγονότα της περιόδου των Βαλκανικών πολέμων, του Α΄Παγκοσμίου πολέμου, του Εθνικού διχασμού, της Μικρασιατικής εκστρατείας και της Μικρασιατικής καταστροφής. Με τη διαδικασία αυτή οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το ρόλο των ιστορικών προσώπων ( Κωνσταντίνος Α΄, Ελευθέριος Βενιζέλος ) στη διαμόρφωση της Ιστορίας. Στο πλαίσιο διαθεματικής προσέγγισης μπορεί να ανατεθεί στους μαθητές να μελετήσουν λογοτεχνικά κείμενα της περιόδου αυτής π.χ. Μ . Ιορδανίδου : " Λωξάντρα", Η. Βενέζης: " Το Νούμερο 31328", Δ. Σωτηρίου " Ματωμένα Χώματα" κ.α., να συγκρίνουν τις πληροφορίες που θα αντλήσουν από τα κείμενα με τα πραγματικά γεγονότα και να εξάγουν συμπεράσματα. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να γίνει προβολή ντοκυμαντέρ , που αναφέρονται σε όλη αυτή την περίοδο ( Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός, μικρασιατική εκστρατεία κ.α. Τέτοια ντοκυμαντέρ υπάρχουν στην εκπαιδευτική τηλεόραση, στα ψηφιακά αρχεία της ΕΡΤ, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως ¨Η Μηχανή του Χρόνου) και να γίνει στη συνέχεια σχετική συζήτηση με τους μαθητές.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Topics TopicsTopics > History HistoryHistory
TEACHING APPROACH
cognitivist
cognitivist > direct instruction
cognitivist > collaborative learning
cognitivist > inquiry learning
cognitivist > problem – based
cognitivist > reciprocal teaching
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive
cognitive > knowledge
cognitive > knowledge > factual
cognitive > knowledge > conceptual
cognitive > knowledge > procedural
cognitive > knowledge > meta – cognitive
cognitive > process
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to apply
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΣ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE