Horologion of Andronikos Kyrristos
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στη χαλκογραφία, του 1820, του Simone Pomardi απεικονίζεται το Υδραυλικό Ρολόι του Ανδρονίκου Κυρρήστου (Πύργος των Αέρηδων). Είναι το σπουδαιότερο κτήριο του χώρου της Ρωμαϊκής αγοράς στην Αθήνα. Πρόκειται για οκταγωνικό πύργο, από πεντελικό μάρμαρο, ύψους 12,10μ, με πλευρά μήκους 3,20μ και διάμετρο βάσης 8,36μ.Έχει δύο κορινθιακά πρόπυλα και ένα κυλινδρικό πρόσκτισμα στη Νότια πλευρά. Κτίσθηκε, γύρω στο 47 πΧ, από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο, πόλη της βορείου Συρίας,η οποία ιδρύθηκε περί το 300 πΧ από Έλληνες, ιδίως Μακεδόνες. Για τον Ανδρόνικο Κυρρήστη γνωρίζουμε ότι ήταν μηχανικός-Αρχιτέκτονας, ειδικευμένος στην κατασκευή ηλιακών και υδραυλικών ρολογιών. Το κτήριο είναι κτισμένο σύμφωνα με τις οκτώ βασικές κατευθύνσεις των ανέμων. Στη νότια όψη υπάρχει κυκλική υδατοδεξαμενή. Οι ανάγλυφες παραστάσεις εικονίζουν τους ανέμους με τα ονόματά τους χαραγμένα κάτω από το γείσο: Βορέας, Σκίρων, Ζέφυρος, Λιψ, Νότος, Εύρος, Απηλιώτης, Καικίας. Οι σιδερένιες ράβδοι στις γωνίες του οικοδομήματος ρίχνουν τη σκιά τους σε γραμμές που είναι χαραγμένες αριστερά και δεξιά στην κάθε πλευρά. Έτσι λειτουργούσε ο Πύργος σαν ηλιακό ρολόι. Τις συννεφιασμένες μέρες και τα βράδια όμως τα ηλιακά ρολόγια δε λειτουργούσαν. Γι’ αυτό ο Ανδρόνικος έφτιαξε ένα υδραυλικό ρολόι. Αυτού του τύπου τα ρολόγια λειτουργούσαν με τη βοήθεια του νερού. Το νερό έμπαινε σε ένα δοχείο όπου η στάθμη του ανέβαινε και έτσι φαινόταν η ακριβής ώρα. Στην κορυφή της κωνικής του στέγης υπήρχε επίχρυσος χάλκινος Τρίτωνας που στήριζε ανεμοδείκτη.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία ως ιστορική πηγή στο μάθημα της Ιστορίας καθώς το Ωρολόγιο του Κυρρήστου θεωρείται από τους πρώτους Μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά και από τα πρώτα ηλιακά υδραυλικά ρολόγια στην αρχαία Ελλάδα. Επίσης, το Μ.Α. μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντοκουμέντο για να διερευνηθεί ο λόγος που αποτυπώθηκε η φωτογραφία από ερευνητές - μελετητές των αρχών του 19ου αι. Στο μάθημα των Εικαστικών, η φωτογραφία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή έμπνευσης από τους μαθητές για τη δημιουργία πρότυπου εικαστικού έργου αλλά και τη μελέτη της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Στο μάθημα του Γραμμικού Σχεδίου, οι μαθητές μπορούν να αποδώσουν σε πρόγραμμα του Η/Υ την αρχιτεκτονική δομή του κτηρίου.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Architecture ArchitectureArchitecture
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
metadata validator: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE