Χαρτης της Λακωνιας και των Κυθηρων-1788
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Περιλαμβάνεται στο μυθιστόρημα του Γάλλου Jean Jacques Barthélemy, (abbé Barthélemy, 1716-1795), «Voyage du jeune Anacharsis» με πρώτη έκδοση στα 1788 και κεντρικό ήρωα κάποιο νεαρό Σκύθη που περιπλανιέται στον αρχαίο ελληνικό κόσμο του 4ου αι. π.X.. O abbé Barthélemy μελέτησε την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία και σημείωσε επακριβώς σε χάρτες τις πληροφορίες, που βασίζονται και σε τεκμηριωμένες επιτόπιες έρευνες περιηγητών της εποχής του. Εμπλούτισε έτσι τη μυθιστορία με αντιπροσωπευτικές αξιόπιστες αναπαραστάσεις, με χάρτες και σχέδια. Ένας από αυτούς είναι και ο «Χάρτης της Λακωνίας και των Κυθήρων», που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε το νεαρό Ανάχαρση στην περιήγησή του. Με την πολύτομη μυθιστορηματική ανάπλαση και ταξιδιωτική αφήγησή του, που ιστορεί με ειδυλλιακό τρόπο ένα πανόραμα του αρχαίου κόσμου, πυροδότησε το ενδιαφέρον για την αρχαιογνωσία του αναγνωστικού κοινού και έτσι έγινε «best seller» της εποχής, ενώ έτυχε αλλεπάλληλων επανεκδόσεων ως και τον 19ο αιώνα. Το μαθησιακό αντικείμενο χρησιμοποιείται στη διδασκαλία της Γεωγραφίας ή της Ιστορίας Γυμνασίου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Μπορούμε να μπούμε με τους μαθητές μας στον αντίστοιχο google map της Λακωνίας και των Κυθήρων και να βρούμε ομοιότητες και διαφορές π.χ. η Ελαφόνησος δεν ήταν νησί! Διαβάζουμε στην Wikipedia «Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος δεν αποτελούσε νησί, αλλά τη χερσόνησο "ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ", καθώς το τότε σχήμα παρέπεμπε στην όψη γαϊδουρομασέλας. Ποντίστηκε μετά τον πρώτο αιώνα μ.Χ.». Οι γονείς – ειδικά αν κατάγονται από τη Λακωνία ή τα Κύθηρα – μπορούν να επισκεφθούν μαζί με τα παιδιά τους αυτόν το γεωγραφικό χώρο και να αναζητήσουν τα σημεία του χάρτη που υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας (ίσως με άλλη ονομασία) π.χ. «Σίδη» (υπάρχει και στη Μικρά Ασία). Επίσης, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας για την αποικιοκρατία, μπορούμε να αναφερθούμε στα «Νέα Κύθηρα». Στις 2 Απριλίου του 1768 ο Γάλλος Στρατηγός Λουΐ Αντουάν Ντε Μπουνγκαινβίλ έφθασε με δύο πλοία στη νήσο Ταϊτή και για λογαριασμό της Γαλλίας την κατέστησε γαλλικό έδαφος και την ονόμασε Νέα Κύθηρα (Nouvelle Cythere).


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Geography - Geology Geography - GeologyGeography - Geology > Maps MapsMaps > Map elements Map elementsMap elements
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Demography and population movements Demography and population movementsDemography and population movements
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ
metadata validator: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE