Σ’ αυτό το μαθησιακό αντικείμενο παρουσιάζεται το ιστορικό του πειράματος της «παστερίωσης» υγρών οργανικών τροφίμων από τον Λουί Παστέρ, με τίτλο «Περί Αυτομάτου Γεννήσεως». Αυτό βρίσκονταν στο δεκαπενθήμερο ελληνικό περιοδικό ποικίλης ύλης «Χρυσαλλίς» που κυκλοφόρησε τον 19ο αιώνα (τεύχος 51, τόμος Γ', σελ. 65-68), με ημερομηνία έκδοσης 15 Φεβρουαρίου 1865. Το περιοδικό αυτό εκδόθηκε στην Αθήνα από τον Ιανουάριο του 1863 έως τον Δεκέμβριο του 1866. Σ’ αυτό το άρθρο περιγράφεται η διαμάχη του Παστέρ με άλλους επιστήμονες της εποχής του στην προσπάθειά του να πείσει την επιστημονική κοινότητα για τη δυνατότητα που προσέφερε η «παστερίωση» στη διατήρηση των υγρών οργανικών τροφίμων, εξουδετερώνοντας με χρήση θερμότητας - τα φυσικά ένζυμα ή τα παθογόνα σπέρματα που βρίσκονται σ’ αυτά. Ο Παστέρ ανακάλυψε τη μέθοδο αυτή για την αποστείρωση των υγρών ενώ μελετούσε τον ρόλο των μικροοργανισμών σε πολλά είδη της καθημερινής ζωής (π.χ. στην αλκοολική ζύμωση της μπύρας και του κρασιού, καθώς και στη διόγκωση της ζύμης του ψωμιού). Η «παστερίωση» του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων στηρίζεται στις δικές του ανακαλύψεις. Το παστεριωμένο γάλα είναι αυτό που έχει θερμανθεί ακριβώς στη σωστή θερμοκρασία, στην οποία θανατώνονται τα «μικρόβια» κρατώντας παράλληλα τις πολύτιμες βιταμίνες του. Έτσι διαρκεί περισσότερο και η κατανάλωσή του είναι ασφαλέστερη....