The Acropolis of Pergamon
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο προέρχεται από το ταξιδιωτικό λεύκωμα των Robert Walsh και Thomas Allom "Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh...", (Κωνσταντινούπολη και τα τοπία από τις επτά εκκλησίες στη Μικρά Ασία εικονογραφημένα με μία σειρά σχεδίων από τη φύση από τον Θωμά Άλομ. Με μία ιστορική περιγραφή της Κωνσταντινούπολης από τον Ρόμπερτ Γουόλς),το οποίο εκδόθηκε στο 1836 στο Λονδίνο. Ο Robert Walsh (1772-1852) ήταν Ιρλανδός ιερέας, ο οποίος έζησε στην Κωνσταντινούπολη, κατά το διάστημα 1821 με 1824 και 1830 με 1835, ως εφημέριος της πρεσβείας. Ο Thomas Allom (1804-1872) ήταν Βρετανός αρχιτέκτονας, ο οποίος ταξίδευε για εννέα μήνες στη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Κωνσταντινούπολη. Δούλεψαν μαζί για την έκδοση αυτού του ταξιδιωτικού λευκώματος. Στην εικόνα του μαθησιακού αντικειμένου αποτυπώνεται μία κατεστραμμένη γέφυρα, πάνω στην οποία υπάρχουν έφιπποι άνδρες και στο βάθος, στην κορυφή ενός λόφου, διακρίνονται κάποια κτίσματα. Πρόκειται για την αρχαία Ακρόπολη της Περγάμου, της πόλης, η οποία έγινε σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό, ως αφόρμηση για συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες διερευνητικής μάθησης. Για παράδειγμα, οι μαθητές: α) επισκέπτονται στην "Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα" το λήμμα "Το Πέργαμον", μελετούν για την ιστορία της Περγάμου, καθώς και για τα οικοδομήματα της Ακρόπολης, παρακολουθούν το βίντεο, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του "Ελληνιστικού Κόσμου", και στο οποίο παρουσιάζεται η Ακρόπολη της Περγάμου και ετοιμάζουν μία πολυτροπική παρουσίαση, εστιάζοντας στην περιγραφή των οικοδομημάτων, β) διαβάζουν για τον βωμό του Δία και τη ζωοφόρο του, στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Περιήγηση στην τέχνη) και υλοποιούν τις προτεινόμενες, στην ιστοσελίδα του Π.Ι., δραστηριότητες, γ) εντοπίζουν στο "Φωτόδεντρο", το μαθησιακό αντικείμενο με τίτλο "Από τον Αιγιακό πολιτισμό στην Ελληνιστική εποχή" και συγκρίνουν, την Κενταυρομαχία στη ζωοφόρο του Παρθενώνα με τη Γιγαντομαχία στη ζωοφόρο του βωμού του Δία στην Ακρόπολη της Περγάμου, ως προς την απόδοση του όγκου στις μορφές.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.)Ancient times (1100 B.C. - 4th century A.D.) > Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting) Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)Arts (Architecture, Ceramic Art, Plastic Art, Painting)
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Sculpture SculptureSculpture
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΟΛΓΑ ΠΑΧΗ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE