Sofia, Queen of Greece
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Αναπαραγωγή πορτραίτου του Γ. Ιακωβίδη (1853-1932), που απεικονίζει τη Βασίλισσα Σοφία (1870- 1932). Ήταν η σύζυγος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Η απόφαση της να βαπτιστεί ορθόδοξη οδήγησε σε κρίση τη σχέση της με τον αδελφό της, Γερμανό βασιλιά Γουλιέλμο. Αν και ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, ενδιαφέρθηκε για το σύστημα υγείας, την παιδεία και την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών, το έργο της επισκιάστηκε από τον Εθνικό Διχασμό (1914 -1917). Θεωρήθηκε ότι εκείνη κυρίως επηρέαζε τον βασιλιά Κωνσταντίνο σε φιλογερμανική πολιτική, συγκαλυμμένη με την επίφαση της ουδετερόφιλης στάσης, ιδιαίτερα κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και αργότερα. Ακολούθησε τον σύζυγό της στην εξορία από το 1917 έως το 1920 στην Ελβετία και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στην Ιταλία. Μετά το θάνατο της τα οστά της μεταφέρθηκαν στο Τατόι. Το όνομά της δόθηκε σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η εικόνα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν μέσα από την τέχνη του μεγάλου μας ζωγράφου Γ. Ιακωβίδη την αμφιλεγόμενη βασίλισσα Σοφία, σύζυγο του Κωνσταντίνου. Η βασίλισσα φαίνεται πως ασκούσε ιδιαίτερη επίδραση στον βασιλιά. Οι μαθητές, αφού διδαχθούν τα ταραγμένα χρόνια του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής, κρίνεται σκόπιμο να διαβάσουν πηγές αναφερόμενες στο πρόσωπο της, όπως αυτή στις σελίδες 124-125 του βιβλίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», Αρχείο της Π.Σ. Δέλτα, Ερμής, 2009. Εκεί αναφέρεται ότι το 1922 ο Μπενάκης έστειλε 5.000 λίρες στην κόρη του Πηνελόπη Δέλτα με αυστηρή εντολή να διατεθούν στους κατεστραμμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η Βασίλισσα Σοφία όμως έβγαλε διαταγή, όσοι έχουν χρήματα για τους πρόσφυγες να της τα παραδώσουν, για να τα μοιράσει εκείνη. Η Δέλτα δεν την εμπιστευόταν, γιατί θεωρούσε ότι έδινε τα χρήματα στους αντιβενιζελικούς. Δεν της έδωσε λοιπόν τα χρήματα. Τη συμμετοχή της Βασίλισσας στο αντιβενιζελικό κίνημα υπαινίσσεται και το γνωστό τραγούδι του 1917 τα «Παιδιά της Άμυνας » με τη φράση «με το ξένο του το σόι». Οι μαθητές διαβάζοντας τις πηγές μπορούν να συζητήσουν για την εποχή και να εκθέσουν τις απόψεις τους για τη συμμετοχή της Βασίλισσας στην πολιτική ζωή της χώρας.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
OTHER TECHNICAL REQUIREMENTS
Εικόνα JPEG (.jpg) ,8,00 KB (8.192 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5445
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
TEACHING APPROACH
constructivist > socratic instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE