Παυλος Καλλιγας
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Φωτογραφική απεικόνιση του Παύλου Καλλιγά (1814 – 1896), ο οποίος αποτέλεσε σημαντική μορφή του ελληνικού 19ου αιώνα στον χώρο του δικαίου, της πολιτικής της ιστοριογραφίας αλλά και της λογοτεχνίας. Ο Παύλος Καλλιγάς υπήρξε ο συγγραφέας ενός προδρομικού, για την ελληνική λογοτεχνία, μυθιστορήματος, του «Θάνου Βλέκα» (1855), το οποίο έχει κοινωνικό περιεχόμενο και θεωρήθηκε από την λογοτεχνική κριτική ως εμβληματικό κείμενο, με το οποίο επιτυγχάνεται το ξεπέρασμα του ρομαντισμού και η προσέγγιση των ρευμάτων του ρεαλισμού και της ηθογραφίας. Η συγκεκριμένη φωτογραφική απεικόνιση ανήκει στην Συλλογή του Κ. Θ. Δημαρά.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Ο εκπαιδευτικός ξεκινώντας την διδασκαλία του με την φωτογραφική απεικόνιση του Παύλου Καλλιγά, προτείνεται να εισαγάγει τους μαθητές του σε ένα σχέδιο εργασίας (project) με το οποίο αρχικά θα αναζητήσουν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο, την ζωή και το έργο του. Στην συνέχεια θα τους ζητήσει, μετά από έρευνα σε εγχειρίδια ιστορίας, να τοποθετήσουν σε μια χρονογραμμή (α) τα βασικότερα ιστορικά και πολιτισμικά γεγονότα της περιόδου 1830 – 1890 για την Ελλάδα και (β) τους βασικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του Καλλιγά. Κατά την κατασκευή της συγκεκριμένης χρονογραμμής ο εκπαιδευτικός θα φροντίσει να συμπεριληφθούν γεγονότα όπως η διαμόρφωση της Μεγάλης Ιδέας, η σφαγή του Δήλεσι (1870), η έκδοση του έργου του Φαλμεράυερ «Περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων» (δεκαετία 1830), όπως και διάφορες εκδόσεις ρομαντικών μυθιστορημάτων των Φαναριωτών και του Παπαδιαμάντη. Όλα τα παραπάνω γεγονότα συνιστούν το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο είναι τοποθετημένη η ελληνική λογοτεχνία του 19ου αι. Έχοντας οι μαθητές δημιουργήσει μια σχετικώς πλήρη εικόνα για τον ελληνικό 19ο αιώνα, στην συνέχεια θα μελετήσουν συγκριτικά αφενός ρομαντικά μυθιστορήματα κι αφετέρου τον «Θάνο Βλέκα». Για την πρώτη κατηγορία προτείνονται ο «Λέανδρος» του Π. Σούτσου, η «Μετανάστις» και οι «Έμποροι των Εθνών» του Παπαδιαμάντη (εκτενή αποσπάσματα των μυθιστορημάτων αυτών μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών αντίστοιχα). Η ανάγνωση του «Θάνου Βλέκα» προτείνεται επίσης να γίνει από την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα. Τέλος, οι μαθητές θα κληθούν να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά κάθε λογοτεχνικού ρεύματος, όπως αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα έργα, τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά και την σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών των λογοτεχνικών ρευμάτων του ρομαντισμού, της ηθογραφίας και του ρεαλισμού με το ιστορικό πλαίσιο κάθε εποχής.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Modern Greek Literature Modern Greek LiteratureModern Greek Literature > Literary genres and types Literary genres and typesLiterary genres and types > Novel NovelNovel
TEACHING APPROACH
cognitivist > inquiry learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΤΟΣ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE