Παντρεμενη Ελληνιδα απο το Περα της Πολης.
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο απεικονίζει παντρεμένη Ελληνίδα με παραδοσιακή φορεσιά από το Πέρα (Μπέιογλου) της Κωνσταντινούπολης τα τέλη του 16ου αιώνα. Η εικόνα είναι παρμένη από το βιβλίο "Costumes anciens et modernes" ή στον αυθεντικό τίτλο Habiti antichi et moderni di tutto il Mondo" του Cesare Vecellio σε γαλλική επανέκδοση του 1860, όπου παρουσιάζονται σε γκραβούρες παραδοσιακές ή επίσημες ενδυμασίες από όλον τον κόσμο από πολλές εθνικές και κοινωνικές ομάδες. Το μαθησιακό αντικείμενο αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο απεικόνισης ενδυμασίας παντρεμένης Ελληνίδας από την Πόλη στα τέλη του 16ου αιώνα όπως την αποτύπωσε ο Cesare Vecellio. Ο Vecellio ήταν ζωγράφος και αδελφός του διάσημου ζωγράφου TItian από τη Βενετία. Μέσα από τα έργα του προσπάθησε με εντυπωσιακό τρόπο να παρουσιάσει τη μόδα της εποχής σε πολλές περιοχές και από πολλές εθνικότητες με υπερβολή τονίζοντας το εξωτικό και διαφορετικό ενώ συνέβαλλε πολύ στη δημιουργία της μόδας του τουρκο- μπαρόκ στη Δύση (16ος αιώνας).

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Με το μαθησιακό αντικείμενο- γκραβούρα οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχονται σε επαφή με την ενδυμασία των γυναικών της Πόλης του 16ου αιώνα μ.χ. και ειδικότερα των παντρεμένων Ελληνίδων. Με αφορμή την εικόνα και μέσω ενσυναισθητικής διερευνητικής εργασίας οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν σε πηγές στο διαδίκτυο ή αλλού και μέσω φύλλων εργασίας στο μάθημα της Ιστορίας και της Αισθητικής Αγωγής και άλλες αναπαραστάσεις γυναικών της Πόλης της εποχής να τις αναλύσουν και να τις παρουσιάσουν στην τάξη με τη μορφή πρότζεκτ. Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν σε ομάδες και με τη μέθοδο πρότζεκτ να αναζητήσουν στο μάθημα της Ιστορίας σε συνδυασμό με την Αισθητική Αγωγή, σε βάθος την κοινωνική λειτουργία των ρούχων και τον ρόλο που επιτελούν για τις παντρεμένες γυναίκες εκείνη την περίοδο πέρα από το λειτουργικό ενώ μπορούν να συνδέσουν τη θέση της γυναίκας στην Πόλη με την ενδυμασία της και τον κοινωνικό ρόλο που αυτή επιτελεί σε αντιδιαστολή με Ελληνίδες ή Οθωμανές των τουρκοκρατούμενων περιοχών που να ήταν και μη δεσμευμένες. Αυτό το πρότζεκτ μπορεί να οδηγήσει μέσω έρευνας σε συγκρίσεις με την αντίστοιχη θέση γυναικών την ίδια εποχή αλλά και σήμερα. Έτσι θα αντληθούν συμπεράσματα για το ρόλο και τη θέση των γυναικών ιστορικά στην Οθωμανική αυτοκρατορία και γενικότερα σύμφωνα με τις συνθήκες του εκάστοτε ιστορικού και κοινωνικό- πολιτικού γίγνεσθαι.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Social and political organization Social and political organizationSocial and political organization
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Design and Color Design and ColorDesign and Color
TEACHING APPROACH
behaviourist > programmed instruction
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
constructivist > cognitive apprenticeship
constructivist > experiential learning
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE