Rallis Georgios
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Φωτογραφία που απεικονίζει τον πολιτικό Γεώργιο Ράλλη (1918 – 2006). Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και έγινε πρωθυπουργός την περίοδο 1980-1981 ως πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν απόγονος πολιτικής οικογένειας. Ο πατέρας του και ο παππούς του είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί. Επίσης, η μητέρα του, Ζαΐρα, ήταν κόρη του Γ. Θεοτόκη και αδελφή του Ι. Θεοτόκη, που υπήρξαν επίσης πρωθυπουργοί της χώρας. Ήταν στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή και το 1956 συνέπραξε στην ίδρυση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Κάσο. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, έλαβε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα έχοντας τη διεύθυνση του περιοδικού «Πολιτικά θέματα». Το 1976 ως υπουργός Παιδείας εισηγήθηκε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επέβαλε τη δημοτική γλώσσα στην Εκπαίδευση. Την περίοδο 1978-1980 στη θέση του Υπ. Εξωτερικών συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΟΚ και η Ελλάδα έγινε έτσι το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ως πρωθυπουργός χαρακτηρίστηκε μετριοπαθής και Ευρωπαϊστής. Παραιτήθηκε το 1981 μετά την ήττα του κόμματος από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Η φωτογραφία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τον πολιτικό Γ. Ράλλη, αλλά και τα γεγονότα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, στα οποία πρωταγωνίστησε. Ιδιαίτερη έμφαση κρίνεται σκόπιμο να δοθεί στη δημιουργία της ΕΡΕ, στην αντιδικτατορική του δράση, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εισήγαγε, αλλά και στη συμβολή του για την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Επίσης, μέσα από τη ζωή και το έργο του, οι μαθητές μπορούν να συγκρίνουν το πολιτικό σύστημα στην αρχή της Μεταπολίτευσης με το πολιτικό σύστημα της εποχής τους. Ένα ερώτημα που μπορεί να τους δοθεί είναι αν τα ίδια κόμματα του 1981 συνεχίζουν να ερίζουν για την ηγεσία της χώρας ή έχει επέλθει αλλαγή στην πολιτική ζωή του τόπου. Επίσης, οι μαθητές είναι δυνατό να συζητήσουν για τις πολιτικές οικογένειες στη χώρα μας. Επιπλέον, μπορούν να διαλεχθούν για τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, μπορούν να γίνουν αντικείμενο και οι απόψεις του Γ. Ράλλη για το Μακεδονικό ζήτημα. Άλλωστε, το 1993 ο Γ. Ράλλης παραιτήθηκε από βουλευτής αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης (Μητσοτάκης) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Παπανδρέου) για το Μακεδονικό.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
15 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
CONTENT PROVIDER URL
OTHER TECHNICAL REQUIREMENTS
Εικόνα JPEG (.jpg), 8,00 KB (8.192 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5466
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
NDC Repositories
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
TEACHING APPROACH
constructivist > socratic instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
metadata validator: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
publisher: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE