Χριστιανοι αιχμαλωτοι απο τους Οθωμανους
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο απεικονίζει χριστιανούς αιχμαλώτους των Τούρκων τον 17ο αιώνα. Το μαθησιακό αντικείμενο αποτελεί εικόνα από ζωγραφιά του εικονογραφημένου βιβλίου του Γερμανού περιηγητή Salomon Swaigger "Ein newe Reiss Beschreibung auss Teutschland nach Constantinopel und Jerusalem" που έγινε το 1608. Ο Salomon Swaigger ήταν φημισμένος περιηγητής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Μέσης Ανατολής που οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν σε πληθώρα ταξιδιωτικών βιβλίων. Με το μαθησιακό αντικείμενο περιγράφεται η τύχη και η κατάσταση των χριστιανών αιχμαλώτων που αν και "άνθρωποι του Βιβλίου" έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους ειδωλολάτρες, δεν παύουν να είναι "κεφίρ" δηλαδή άπιστοι κατά το Ισλάμ οπότε βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τους μουσουλμάνους αν δεν προσχωρήσουν στο Ισλάμ και δεν αλλάξουν θρησκεία. Γίνεται έντονα αντιληπτός και ο ρόλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ως συνέχεια του χαλιφάτου και του σουλτάνου ως χαλίφη που συνεχίζει τον πόλεμο του Ισλάμ για την τελική επικράτηση της θρησκείας αυτής στον κόσμο ώστε παντού να επικρατήσει "το έργο και ο λόγος του Θεού" έστω και με τη βία. Πολιτική και θρησκεία είναι το ίδιο και το αυτό και η τύχη των χριστιανών αιχμαλώτων είναι δουλεία, φορολογία ή θάνατος.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Μέσω του μαθησιακού αντικειμένου οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έρχονται σε επαφή με τη φρίκη του πολέμου και μπορούν να ερευνήσουν την τύχη των ηττημένων διαχρονικά στο μάθημα της Ιστορίας ειδικά σε θρησκευτικούς πολέμους όπως αυτούς του Οθωμανικού χαλιφάτου ή των Σταυροφοριών. Οι μαθητές επίσης μπορούν να ερευνήσουν την τύχη των υπόδουλων Ελλήνων χριστιανών σε περίπτωση επανάστασης ή ήττας κατά την Οθωμανική περίοδο. Οι έρευνες των μαθητών στα πλαίσια της διαπολιτισμικής αγωγής μπορούν να γίνουν σχετικά με την τύχη των αιχμαλώτων γενικά και ειδικά των χριστιανών από τους Οθωμανούς μουσουλμάνους, αλλά και από αντίστοιχες νίκες χριστιανών απέναντι σε μουσουλμάνους. Επίσης σε ομάδες οι μαθητές μπορούν να ερευνήσουν θρησκευτικούς πολέμους, Σταυροφορίες και σύγχρονους διωγμούς σχετικά με τα ιδανικά και τα πιστεύω ανθρώπων και να γίνει μια διαχρονική παρουσίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της τύχης των αιχμαλώτων μετά από μια ήττα, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης σε σύγκριση με το τι πραγματικά γίνεται.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > War events War eventsWar events
Intercultural Education Intercultural EducationIntercultural Education
TEACHING APPROACH
cognitivist
cognitivist > direct instruction
cognitivist > inquiry learning
constructivist > cognitive apprenticeship
constructivist > experiential learning
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > knowledge
cognitive > knowledge > factual
cognitive > process > to remember
cognitive > process > to understand
cognitive > process > to think critically and creatively
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE