Το ταφικο μνημειο του Βυζαντινου αυτοκρατορα Αλεξιου Κομνηνου Ι στην εκκλησια της Παμμακαριστου (Φετιγε τζαμι).
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο απεικονίζει το ταφικό μνημείο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού Ι το 1608 στο ναό της Παμμακάριστου στην Κωνσταντινούπολη. Η εικόνα είναι γκραβούρα του εικονογραφημένου βιβλίου του Γερμανού περιηγητή Salomon Swaigger "Ein newe Reiss Beschreibung auss Teutschland nach Constantinopel und Jerusalem" που έγινε το 1608. Ο Salomon Swaigger ήταν φημισμένος περιηγητής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Μέσης Ανατολής που οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν σε πληθώρα ταξιδιωτικών βιβλίων. Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός ήταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 1081 ως το 1118. Εξέχουσα στρατιωτική και πολιτική μορφή, ήταν ο ουσιαστικός θεμελιωτής της δυναστείας των Κομνηνών, μιας από τις ενδοξότερες της βυζαντινής ιστορίας.Το σθένος που έδειξε ο Αλέξιος στη ζωή του ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο. Αναλύοντας τον προσωπογραφικά θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν ένας άνθρωπος γεννημένος ηγέτης. Ο Αλέξιος ήταν φανατικά ορθόδοξος, όχι από πηγαία πίστη ή εξαιτίας της επιρροής της θρησκόληπτης μητέρας του, αλλά από σκοπιμότητα. Παρόλο που ο Αλέξιος παρέδωσε στο γιο του, Ιωάννη, ένα σταθερότερο και ισχυρότερο κράτος από ότι το βρήκε το 1081, γεγονός είναι ότι η ενδυνάμωση των Ενετών καθώς και η παραχώρηση υπέρογκων προνομίων στις ιταλικές ναυτικές δημοκρατίες μακροπρόθεσμα έπληξαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η κόρη του, Άννα Κομνηνή, έγραψε την Αλεξιάδα, ένα βιβλίο που εξιστορεί τα γεγονότα της εποχής του πατέρα της και σε πολλά σημεία τον εξυμνεί. Ετάφη στη Μονή Παμμακάριστου στην Κωνσταντινούπολη.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Με το μαθησιακό αντικείμενο οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αναζητήσουν στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας πληροφορίες για τη ζωή, το έργο και το τέλος του Αλέξιου Ι Κομνηνού. Στα πλαίσια δε του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής μπορούν να αναλύσουν την απεικόνιση του ταφικού μνημείου καθώς και να τη συγκρίνουν με μια εικόνα καλύτερης ανάλυσης απεικόνισης του ταφικού μνημείου αλλά και με άλλα ταφικά μνημεία ηγετών της ίδιας εποχής ή και άλλων. Επίσης στα πλάισια της Ιστορίας του μαθήματος των Σταυροφοριών μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τη συμβολή του Αλέξιου σε αυτές αλλά και να αναζητήσουν τους λόγους που οι Οθωμανοί δεν κατέστρεψαν τον τάφο του. Οι μαθητές μπορούν σε ομάδες να αναλύσουν τη ζωή του Αλέξιου, να παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής του και να κάνουν τελική ομαδική παρουσίαση του βίου και του τέλους του μεγάλου βυζαντινού ηγέτη, με ανάλυση της αντιμετώπισή του από τους Οθωμανούς.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
12 - 18
INTENDED END USER
TECHNICAL INFORMATION
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library of Aik. Laskaridis Foundation
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Modern period (up to the 18th century A.D.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Modern period (up to the 18th century A.D.) > Leading personalities Leading personalitiesLeading personalities
Visual Arts Education Visual Arts EducationVisual Arts Education > Architecture ArchitectureArchitecture
TEACHING APPROACH
cognitivist > direct instruction
constructivist > cognitive apprenticeship
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to understand
affective > to pay attention
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
metadata validator: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
publisher: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE