Οι βατραχοι (μυθος)
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για μύθο του Αισώπου, που έχει δημοσιευθεί στην Αποθήκη των Ωφελίμων και Τερπνών Γνώσεων, το 1848 και βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Πάτρας. Σύμφωνα με το μύθο, οι βάτραχοι ζητούσαν από το Δία να τους δώσει βασιλιά και, επειδή δεν έμειναν ευχαριστημένοι, όταν τους έστειλε ένα ακίνητο ξύλο, αυτός τους έστειλε τελικά ένα νερόφιδο που τους άρπαζε και τους έτρωγε. Το επιμύθιο του συγκεκριμένου μύθου είναι ότι, όταν ο βασιλιάς δεν επεμβαίνει στην πολιτεία, όλα κυλούν ομαλά, ενώ, όταν πολυπραγμονεί, το κάνει για το συμφέρον του, σε βάρος του λαού. Ο μύθος λειτουργεί με βάση την αλληγορία, μια εκφραστική τεχνική με την οποία επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η απόκρυψη του πραγματικού νοήματος. Συνεπώς, οπουδήποτε λειτουργεί η έννοια της αλληγορίας, χρειάζεται και απαιτείται μια ειδική ανάγνωση για την αποκωδίκευση και την κατανόηση του πραγματικού νοήματος. Έτσι, μέσω του συγκεκριμένου μύθου παρουσιάζεται το πολίτευμα της μοναρχίας και ειδικότερα της βασιλείας, καθώς και ο αυταρχικός και απόλυτος τρόπος άσκησης της εξουσίας από το βασιλιά, που συχνά θίγει τα συμφέροντα των πολιτών και απειλεί όχι μόνο τις ελευθερίες τους αλλά και τη ζωή τους.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Πολιτικής και Κοινωνικής Αγωγής, ως αφόρμηση για τη διδασκαλία ενοτήτων σχετικών με τα πολιτεύματα και το ρόλο του πολίτη σε αυτά. Στη συνέχεια, μπορούν να εργαστούν οι μαθητές ομαδοσυνεργατικά και να φτιάξουν κολάζ, όπου θα παρουσιάσουν τα πολιτεύματα και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, προτείνεται να συνεχίσουν οι ομάδες το μύθο και να δώσουν ένα δικό τους τέλος, προτείνοντας λύσεις για απαλλαγή των βατράχων από το νερόφιδο και κάνοντας τους απαραίτητους παραλληλισμούς με την κοινωνία των πολιτών. Επίσης, το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, κατά τη διδασκαλία θεμάτων σχετικών με την πόλη και τον πολίτη. Αρχικά, προτείνεται να δοθεί ως εργασία στους μαθητές να προσδιορίσουν την έννοια της λέξης αλληγορία, να βρουν πού και γιατί επιλέγεται ως τρόπος έκφρασης, να την επισημάνουν και να την «αποκωδικοποιήσουν» στο συγκεκριμένο μύθο. Στη συνέχεια, μπορούν να οργανωθούν στην τάξη αγώνες επιχειρηματολογίας, να χωριστούν οι μαθητές σε δύο ομάδες και κάθε μία να επιχειρηματολογήσει-με αφορμή τους δύο βασιλιάδες που δόθηκαν στους βατράχους-υπέρ των δύο διαφορετικών τρόπων άσκησης της εξουσίας για την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών (εκχώρηση ελευθεριών στους πολίτες ή καταπίεση των πολιτών).


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 18
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
VERSION
1848 μ.Χ.
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Political & Social Sciences Political & Social SciencesPolitical & Social Sciences
Modern Greek Language Modern Greek LanguageModern Greek Language > Topics TopicsTopics > City and citizen City and citizenCity and citizen
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: [Ανωνύμως]
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΣΙΟΥ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE