Ο εμπρησμος της Πετρας Λεσβου
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Πρόκειται για δημοσίευμα του περιοδικού εντύπου «Εθνικόν Ημερολόγιον» (όπως μετονομάστηκε μετά το 1891 το «Ημερολόγιον Σκόκου»), που εξέδιδε ο Κωνσταντίνος Φ. Σκόκος. Το κείμενο δημοσιεύτηκε το 1914, έχει όμως ημερομηνία συγγραφής 7 Δεκεμβρίου 1912 και υπογράφεται από ανώνυμο συντάκτη με το ψευδώνυμο "Εθελοντής". Περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το ξέσπασμα της οργής των Τούρκων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, το έτος 1912, σε ένα χωριό της Λέσβου, την Πέτρα. Συνειδητοποιώντας ότι έχαναν τον πόλεμο και ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί ύστερα από την νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, οι Τούρκοι προέβησαν σε βιαιοπραγίες εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Περιγράφονται διεξοδικά οι πυροβολισμοί, οι εμπρησμοί σπιτιών καθώς και το παρ΄ολίγον ξεκλήρισμα μιας οικογένειας, την οποία έσωσε ο πατέρας την τελευταία στιγμή, δίνοντας τιμαλφή στους εισβολείς. Οι καταστροφές και οι βιαιοπραγίες σταμάτησαν μόνο ύστερα από την αποφασιστική μάχη στο Κάλπαδο, στην οποία οι Τούρκοι ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να επισπεύσουν την αποχώρησή τους. Το δημοσίευμα κλείνει με τα ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και χαράς των Ελλήνων κατοίκων, οι οποίοι από τη μια θρηνούσαν για τα θύματά τους, από την άλλη όμως χαίρονταν για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο διδακτικό αντικείμενο της Ιστορίας και ειδικότερα στην ενότητα των Βαλκανικών Πολέμων. Προτείνεται να ζητηθεί από τους μαθητές η περιγραφή των βιαιοτήτων του τουρκικού στρατού σε βάρος του άμαχου Ελληνικού πληθυσμού, η αναφορά στη στάση των Ελλήνων καθώς και η επισήμανση του γεγονότος που ανάγκασε τον τουρκικό στρατό να σταματήσει τις βιαιοπραγίες. Δύναται να τεθούν και άλλα ερωτήματα συσχέτισης ιστορικών γνώσεων, όπως, αν παραδόθηκε αμέσως η διοίκηση της Λέσβου από τους Τούρκους στους Έλληνες, αν μεσολάβησε κάποιο διάστημα τηρουμένων διεθνών διπλωματικών κανόνων και αν de facto το νησί περιήλθε σε ελληνική κυριαρχία. Ενδιαφέρον έχει η μελέτη των ανάμεικτων συναισθημάτων του Ελληνικού πληθυσμού, του απολογισμού των συνολικών καταστροφών που υπέστη το συγκεκριμένο χωριό και κυρίως ποια σπίτια ή ποιες οικογένειες έγιναν στόχος της οργής των αποχωρούντων Τούρκων.


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
9 - 20
INTENDED END USER
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Library & Information Center of the Univ. of Patras
METADATA PROVIDER
Photodentro Cultural
QUALITY SEALS OF LEARNING OBJECT
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
QUALITY SEALS OF METADATA
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
History HistoryHistory > Newer and Modern History (19th-20th century) Newer and Modern History (19th-20th century)Newer and Modern History (19th-20th century) > War events War eventsWar events
TEACHING APPROACH
behaviourist > drill and practise
cognitivist > direct instruction
EDUCATIONAL OBJECTIVE
cognitive > process > to apply
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
original work creator: Ο Εθελοντής
subcontract leader / coordinator: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
metadata validator: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
publisher: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
metadata licensor: ΙΕΠ
metadata publisher: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
QUALITY SEALS  
seal image metadata seal image
LICENSE